En kinesisk rymdraket skjuts upp i rymden den 5 juni 2022. Foto: Li Gang/AP/TT

Spanskt luftrum stängde på grund av fallande rymdraket

Uppdaterad
Publicerad

Spanien stängde på fredagen delar av sitt luftrum på grund av att en 20 ton tung kinesisk rymdraket, som under dagen återinträder i atmosfären, riskerade att påverka flygtrafiken.

Enligt tidningen El Pais stängde luftrummet tillfälligt över flygplatserna i Barcelona, Tarragona, Reus och på Ibizia. Raketen orsakade även förseningar på flygplatsen i Madrid.

Luftrummet var stängt i cirka en timme.

Raketen, som är av den kinesiska modellen Long March 5B, väger 20 ton. Den uppges röra sig i en ”kaotisk” bana, vilket gör det svårt att beräkna exakt var och när den kommer att falla till marken. Att raketen kommer att färdas över Spanien under fredagen står dock klart.

Det är tredje gången på två år som Kinas rymdmyndighet har orsakat en liknande global fara, skriver El País. Vid tidigare tillfällen har den amerikanska rymdstyrelsen Nasa svarat med att kalla beteendet ”ansvarslöst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.