Foto: TT

Clinton segrade i Iowa

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en strid in på mållinjen mellan demokraternas kandidater Hillary Clinton och Bernie Sanders. Vid 10–tiden utropades Hillary Clinton till vinnare. Beskedet kom från Clintons kampanjstab.

Segermarginalen mot konkurrenten Bernie Sanders blev hårfin. Clinton vann med tre tiondelars marginal. Det var länge dött lopp mellan kandidaterna. När 99,52 procent av delegaterna hade räknats vid niotiden på morgonen svensk tid hade Clinton ett hårfint övertag mot Sanders, med siffrorna 49,86 mot 49,57 procent av rösterna. 

Det demokratiska partiet hade vid 11–tiden på förmiddagen svensk tid ännu inte utropat Hillary Clinton som officiell segrare. Partiet har sista ordet när det gäller att kora en vinnare.

Trots segern var valet en framgång för Sanders. Bara för några veckor sedan var gapet betydligt större och det var Sanders valvaka som var mest högljudd av samtliga under måndagskvällen. När Bernie Sanders själv kom in var jublet skyhögt. 

– Vi har startat en politisk revolution, sa han till sina jublande fans. 

Lättad Clinton 

Hillary Clinton kunde dock andas ut innan det stod klart att hon vann mot Sanders. Det blev ingen repris på resultatet 2008 då hon överraskande förlorade i Iowa mot Obama – men det satt hårt åt. Och det syntes när hon klev ut på scenen. 

– Tack Iowa, jag är så lättad, sa Clinton till en jublande publik.

Nu blir det en hård kamp mellan henne och Sanders de närmaste veckorna, något som Hillary Clinton berörde i sitt tal till anhängarna. 

– Jag ser fram emot att debattera med honom om vilken som är den bästa vägen framåt för Amerika. 

Efter att resultatet stod klart blev det dock diskussion om huruvida de demokratiska rösterna räknats korrekt. Nyhetsbyrån AP uppgav på morgonen svensk tid att demokratiska valarbetare samlade in resultat från ett litet antal valkretsar som inte rapporterat in resultaten i tid.

Enligt den demokratiske kandidaten Bernie Sanders valmedarbetare hade inte räkningen av de demokratiska rösterna gått helt korrekt till. I 90 valdistrikt hade inte medarbetare från demokraterna i Iowa varit på plats, uppgav Gabriel Debenedetti, politisk reporter på webbtidningen Politico. 

O'Malley hoppade av 

I New Hampshire härnäst väntar nu en duell efter att den tredje demokratiske kandidaten, Martin O'Malley hoppat av efter valet i Iowa. I New Hampshire har Bernie Sanders sedan länge ett klart övertag i opinionsmätningarna. Men Clinton leder fortfarande stort i mätningarna som gäller hela landet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet