Domare Brett Kavanaugh förhörs i amerikanska kongressen. Foto: Joshua Roberts, TT-Reuters

Analys: ”Demokraterna menar att president Trump på det här sättet väljer sin egen framtida jurymedlem”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Under tisdagen samlas den amerikanska senaten för att påbörja utfrågningen av Brett Kavanaugh, Donald Trumps senaste val av domare till Högsta domstolen. För att förstå det speciella med utfrågningen måste vi backa bandet två år.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Han heter Merrick Garland, och han fick aldrig någon plats i historieböckerna som domare i USA:s högsta domstol. Efter att den konservative domaren Antonin Scalia oväntat avled i februari 2016 försökte dåvarande president Obama snabbt utse Merrick Garland till hans efterträdare.

Utnämningen blockerades av den republikanska majoriteten i kongressen, med motiveringen att det var valår.

”Naturligtvis borde det amerikanska folket få säga sitt”, sa senatens majoritetsledare Mitch McConnell då och menade att en domare inte kan väljas så nära på ett så pass stort politiskt beslut som ett val.

Så medan senaten lät bli att rösta gjorde det amerikanska folket det i stället och Donald Trump blev landets 45:e president.

Återigen valår

Trump utsåg snabbt en konservativ domare i form av Neil Gorsuch efter att platsen stått tom i ett år.

Nu är det återigen valår i USA, det är knappt två månader kvar tills hela representanthuset och en tredjedel av senaten byts ut.

Och Anthony Kennedy har valt att gå i pension, trots att de nio domarna har rätt att sitta livet ut.

Beskedet kom i juni, och bara en månad senare hade Donald Trump fått fram en ny kandidat: Brett Kavanaugh.

Enligt demokrater borde samma regel gälla: Det är valår, de har möjlighet att tippa vågskålen och få en majoritet. Således borde utfrågningen av Kavanaugh blockeras på samma sätt som gjordes med Garland, menar de. Republikanerna håller inte med och har skyndat igenom dagens utfrågning.

Lång politisk karriär

Anthony Kennedy var en unik röst i Högsta domstolen då han agerade vågskål mellan de båda sidorna. Han klassades som konservativ men röstade ofta med de fyra liberala domarna, i frågor om samkönade äktenskap och rätt till fri abort.

Demokraterna menar därför att det inte bara är olämpligt i allmänhet att hålla en nominering nu, det är olämpligt i synnerhet att välja just Brett Kavanaugh, då han har en mer partisk historia än HD-domare brukar ha.

Brett Kavanaugh tillbringade flera år med att utreda Bill Clinton, som en del i Ken Starrs utredning. Han tillbringade också flera år med att jobba för George W Bush i Vita huset och var involverad i otaliga politiska beslut och politiska tvister.

”En egen framtida jurymedlem”

Totalt har 183 000 dokument om Kavanaughs juridiska karriär släppts, men en majoritet fortsätter vara förseglade, eftersom senatrepublikanerna hävdar att dokumenten är irrelevanta.

Men det kanske med anmärkningsvärda ur demokraternas perspektiv är att Brett Kavanaugh sagt att presidenters agerande inte borde ifrågasättas under den tid de leder landet – och att den sittande presidenten är under utredning.

Demokraterna menar att president Trump på det här sättet väljer sin egen framtida jurymedlem.

Högst sannolikt leder protesterna inte någon vart. Det räcker med enkel majoritet att godkänna domaren och republikanerna har 51 av 100 platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet