USA:s kongress/Joe Manchin Foto: AP/EPA/TT

Demokraterna överens om covidpaket efter nio timmars förhandling

Uppdaterad
Publicerad

Den demokratiske senatorn Joe Manchin var skeptisk till partiets nära 2 000 miljarder dollar stora covidpaket, som bland annat skulle garantera en viss ersättningsnivå för arbetslösa. Men efter en nio timmar lång förhandling är han nu överens med sitt parti och paketet kommer nu sannolikt att drivas igenom.

Att få igenom stödpaketet på 1 900 miljarder dollar är ett av president Joe Bidens högst prioriterade mål för att stimulera den amerikanska ekonomin, som drabbats hårt av coronapandemin. Här ingår bland annat 1 400 dollar i direkta utbetalningar till privatpersoner.

Men eftersom Demokraterna har minimal majoritet i senaten gäller det att man får samtliga representanter med sig.

Här kommer senatorn Joe Manchin från West Virginia in i bilden. Manchin är en förhållandevis konservativ demokrat och har varit kritisk till flera delar av de föreslagna ekonomiska stimulansåtgärderna. Det gäller bland annat ersättningsnivån för arbetslösa, som enligt det ursprungliga förslaget skulle ligga på 400 dollar i veckan.

Förhandlade i nio timmar

Manchin ansåg att beloppet var för högt och att det skulle riskera att göra människor mindre benägna att börja arbeta igen.

Under fredagen förhandlade senaten förslaget. Men senatorn från West Virginia var till en början fortsatt missnöjd och hotade med att i stället rösta för Republikanernas förslag, rapporterar nyhetsbyrån AP. Efter nio timmars diskussioner meddelade dock Manchin att han och partiet hade enats om en kompromiss. Den innebär bland annat att arbetslöshetsersättningen sänks till 300 dollar per vecka. En annan framgång för Manchin är en skrivelse om skatteavdrag för personer som får a-kassa, som enligt kompromissen nu bara gäller hushåll som tjänar mindre än 150 000 dollar om året.

Nu ska senaten rösta om stimulanspaketet. Om det går igenom som väntat är det nästa vecka dags för representanthuset att säga sitt. Om det får grönt ljus i båda kamrarna är det därefter dags för president Biden att slutligen skriva under och därmed göra förslaget till lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.