Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Republikanernas Herschel Walker erkänner sig besegrad: ”Fortsätt drömma”. Foto: AP/Reuters

Demokratsenator vinner avgörande val i Georgia

Uppdaterad
Publicerad

Senatorn Raphael Warnock från Demokraterna besegrade den republikanske utmanaren Herschel Walker i ett omval i delstaten Georgia natten mot onsdag, vilket säkerställde Demokraterna en direkt majoritet i senaten under resten av president Joe Bidens mandatperiod.

Warnocks seger ger Demokraterna en majoritet på 51-49 i senaten vilket förbättrar partiets utsikter att behålla sin majoritet 2024.

Den sittande demokraten fick även flest röster i den första valomgången tidigare i november, men lyckades inte i det jämna valet säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång.Han har kampanjat intensivt sedan dess, och hade tidigt i rösträkningen ett försprång.

Herschel Walker, en Trumpvän, har inför andra valomgången hållit en lägre profil. Han har haft motvind i valrörelsen, där flera tidigare flickvänner har anklagat den tidigare NFL-stjärnan för att vara otrogen, ljuga och för att ha visat våldsamma tendenser. Han anklagas också för att ha pressat kvinnor att göra abort.

Se klippet nedan för att förstå hur mellanårsvalet påverkar presidentens makt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor betydelse har egentligen valet för hur USA kommer att styras de närmaste åren? Hör SVT:s USA-korrespondent svara på tre vanliga frågor om mellanårsvalet i klippet. Foto: Pelle Sterner/SVT, Mark Makela/AFP/TT & Jim Lo Scalzo/EPA/TT

Fakta: USA:s senatsval

USA:s senat, den övre kammaren, består av två senatorer från varje delstat, som väljs för sex år. För att bli senator ska man vara minst 30 år gammal och ha varit amerikansk medborgare i minst nio år och bo i den delstat som man blir invald av.

En tredjedel av USA:s 100 senatorer valdes i mellanårsvalet i november i USA. Inför valet var det helt jämnt mellan de två politiska sidorna, med 50 stolar vardera och vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

Demokraterna vann i mellanårsvalet över en stol som tidigare tillhörde en Republikan (i Pennsylvania). I Georgia krävdes en andra valomgång.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.