Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Våldsamma protester mot Trump i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter drabbade samman med polis när de protesterade mot installationen av USA:s nye president Donald Trump i Washington.
Svartklädda aktivister krossade skyltfönster och bilrutor. Polisen svarade med pepparsprej och chockgranater.
Minst 95 personer har gripits.

Någon timme innan Trump skulle sväras in gick en grupp på omkring 500 svartklädda aktivister, en del av dem med masker framför ansiktet, i en protestmarsch genom staden. De krossade bilrutor och skyltfönster, bland annat på en bank och stora restaurangkedjor – som symboliserar kapitalismen i USA.

Demonstranterna bar på ett plakat med orden ”Gör rasister rädda igen”. Polisen använde pepparsprej och chockgranater för att skingra dem, skriver Reuters.

Efter installationen drabbade demonstranter åter samman med kravallklädd polis i centrala Washington, bara några kvarter från rutten som Trumps installationsparad har. Över 1.000 demonstranter befann sig på gatorna. Polisen tog till tårgas och en del av demonstranterna verkade ha svårt att andas, vissa spydde och fick medicinsk hjälp.

En del av demonstranterna kastade vattenflaskor, muggar och betongklumpar medan andra rullade stora soptunnor av stål mot poliserna och blockerade gator, skriver AP.

Men protesterna i Washington startade redan tidigare på dagen.

Försökte stoppa Trumpanhängare

Aktivister drabbade samman med polis när de försökte stoppa Trumps anhängare från att bege sig till Capitoleum, där han svärs in. Protesten var organiserad av gruppen Disrupt J20. Deltagarna bildade en kedja framför en av säkerhetskontrollerna, varpå flera av dem fördes bort av kravallklädd polis, skriver Reuters.

– Vi har många människor med olika bakgrund som är emot USA:s imperialism och vi känner att Trump kommer att spinna vidare på det arvet, säger Alli McCracken som står bakom demonstrationen till Reuters.

”Bara här för att skapa problem”

Motståndare till Trump gick till angrepp mot hans behandling av kvinnor, syn på etnicitet och klimatförändringar, skriver ABC News.

En del av demonstranterna bar orange overaller och hade svarta huvor över ansiktet för att symbolisera fångarna på Guantanamo.

Utanför det internationella spionmuseet marscherade demonstranter med skyltar där det stod ”Putins marionett” och ”Månadens medarbetare i Kreml”.

Även rörelsen Black Lives Matter och feministgrupper fanns på plats för att visa sitt missnöje.

– De är bara här för att skapa problem. Det gör mig lite upprörd att människor väljer att göra det här, men det är en av sakerna som jag älskar med det här landet, säger Trumpanhängaren Brett Ecker till ABC News.

Flera gripna

Minst 95 personer har gripits i samband med protesterna, skriver CNBC News. Två poliser uppges ha fått lättare skador av ”koordinerade attacker” och polisfordon har skadats, skriver Reuters.

Omkring 900.000 personer väntades närvara när Trump svors in i Washington på fredagen.

Elva dödades i Nigeria

I Nigeria dödades elva personer när säkerhetsstyrkor slog ned en demonstration till stöd för Donald Trump, uppger en separatistgrupp till AP. Demonstrationen var organiserad av en separatistgrupp som hoppas att Trump ska stödja deras kamp för en oberoende stat för Igbofolket.

Men nigeriansk polis förnekar uppgifterna.

Demonstrationer även i Sverige

Samtidigt väntas demonstrationer i Sverige.

Hundratusentals människor väntas på lördagen tåga i demonstrationen ”Women's march on Washington”, dagen efter att republikanen Donald Trump svurit presidenteden. Enligt arrangörerna är över 600 solidaritetsmanifestationer, ”Systermarscher”, för kvinnors och mänskliga rättigheter planerade runtom i världen – däribland Stockholm och Åre, där den som känner sig manad kan åka längdskidor för sakens skull.

– Det är en absurd händelse och djupt chockerande att en av världens största demokratier väljer en öppen sexist till president. Den här marschen är till stöd för dem som är måltavlor för Trumps sexism och rasism, säger journalisten och författaren Lisa Bjurwald som är en av arrangörerna till TT.

I morgon hålls också en uttalad anti-Trumpdemonstration i Stockholm, ”Anti-Trump Day”, anordnad av Rött forum, medan organisationen Democrats Abroad samlas för en manifestation på Medborgarplatsen. Redan i går eftermiddag anordnades dessutom en blixtdemonstration, en så kallad flashmob, vid Brunnsparken i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet