Ett falskt mejl kan ha triggat protesterna i Ukraina uppger landets säkerhetstjänst. Foto: TT

Demonstranter i Ukraina attackerade buss med evakuerade från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Ukraina gick till attack mot bussar som transporterade evakuerade från corona-drabbade Wuhan i Kina. Den arga mobben kastade stenar och tände eldar för att hindra bussarna från att ta sig till ett sjukhus i närheten.

– Vi vill inte att det här ska bli en isolerad zon, säger en demonstrant till AP.

Ett 70-tal personer flögs under torsdagen från kinesiska Wuhan till flygplatsen i Kharkiv i östra Ukraina.

De evakuerade – 45 ukrainare och 27 personer med utländska medborgarskap – fördes därefter med bussar till sjukhuset i Novi Sanzhary i centrala Ukraina för att placeras i en 14 dagar lång karantän.

Coronapandemin

Kastade stenar

Vid ankomst till staden möttes bussarna av en arg mobb som spärrat av vägen. Ilskna demonstranter kastade stenar mot bussarna och tände brasor på vägen för att hindra konvojen från att ta sig fram.

– Vi vill inte att det här ska bli en isolerad zon. Vi kommer fortsätta att leva här och vi vill inte att det här blir ett nytt Wuhan, säger en av demonstranterna till nyhetsbyrån AP.

Polisen lyckades så småningom bryta upp vägspärren och ge bussarna fri lejd till sjukhuset.

Falskt mejl

Enligt Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) kan ett falskt mejl ha triggat protesterna.

I mejlet, som påstås komma från Ukrainas hälsoministerium, uppges att flera av de evakuerade bär på coronaviruset. Ukrainas hälsominister har dock dementerat uppgifterna och meddelat att inga av de evakuerade är smittade.

Flera regeringsföreträdare, bland annat Ukrainas premiärminister, inrikesminister och hälsominister har rest till Novi Sanzhary för att lugna ner situationen.

Uppmanar till sympati

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i en kommentar uppmanat demonstranterna att visa sympati för de evakuerade.

”Det finns en annan fara som jag skulle vilja uppmärksamma. Faran i att glömma att vi alla är människor och ukrainare. Var och en av oss, även de som råkade befinna sig i Wuhan under den pågående epidemin.”, säger han enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet