Säkerhetsstyrkor blockerar entrén till en kyrka under protester på Självständighetstorget i Minsk. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Demonstranter instängda i kyrka i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 demonstranter har gripits eller omhändertagits av polis i Minsk, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och den oberoende belarusiska nyhetssajten tut.by.

Demonstranterna ska ha befunnit sig på Självständighetstorget, en plats som blivit centrum för många av de stora protester som hållits i Belarus huvudstad sedan det kritiserade valet den 9 augusti. Uppgifterna varierar, men tut.by rapporterar att de omringats av polis och inte släppts ur den ring som säkerhetsstyrkorna bildat.

En grupp demonstranter ska också ha stängts in i den kyrka som ligger vid torget i runt 40 minuter, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Bilder från Minsk visar hur uniformerad polis blockerar kyrkans port. Enligt vittnen på plats ska det röra sig om runt 100 personer, däribland journalister, som stängts in och inte släpps ut.

Fler än 1 500 människor ska ha samlats på torget i Minsk under onsdagskvällens protester, där polisnärvaron rapporteras ha varit hög. Under dagen och kvällen har stora protester med krav på Alexander Lukasjenkos avgång även hållits i flera andra belarusiska städer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet