Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Foto: Reuters

Österrikes förbundskansler föreslår nyval

Uppdaterad
Publicerad

Österrikes president Alexander Van der Bellen säger att ett nyval är nödvändigt efter att ledaren för det högernationalististiska partiet FPÖ meddelat att han avgår som vice kansler, uppger nyhetsbyrån Reuters.

President Van der Bellen sa i ett uttalande till media att han diskuterat ett nyval med konservative förbundskanslern Sebastian Kurz.

Beskedet om nyval kom i ett tal av Österrikes konservative förbundskansler Sebastian Kurz strax före klockan 20 på lördagskvällen.

– Nog är nog, sa han i ett uttalande till media.

Han sa att han kommer föreslå ett nyval så snart som möjligt till landets president Alexander Van der Bellen, vilket han också gjort.

Demonstrationer

Beskedet kommer efter att tusentals demonstranter samlats utanför regeringsbyggnaden i Wien på lördagen.

Tusentals personer har samlats utanför regeringshuset på Ballhausplatz i huvudstaden Wien.

De protesterade och krävde nyval efter avslöjanden om att avgående vicekansler Heinz-Christian Straches ska ha erbjudit statliga regeringskontrakt till en påstådd rysk investerare.

I en hemligt inspelad video på Ibiza, diskuterar Strache eventuell hjälp från Ryssland inför valet 2017 – i utbyte mot kontrakten.

Två tyska tidningar publicerade videon under fredagen.

Allvarlig kris

Publiceringen av videon har orsakat en allvarlig kris för Österrikes regering.

Många ifrågasätter om kanslern Sebastian Kurz kan fortsätta regera i koalition med det högernationalistiska partiet FPÖ som Strache ledde fram till på lördagen då Strache meddelade sin avgång.

Socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner, som är i opposition, säger att partiet kommer inte förhindra ett nyval om det föreslås i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.