Demonstranter gör mat och te vid ett soppkök på torget i Kiev på tisdagen. Foto: TT

Polis i Kiev slog sönder redaktioner

Uppdaterad
Publicerad
Trots stormning av både medieredaktioner och oppositionshögkvarter säger demonstranter i Kiev att de inte tänker ge upp förrän de fått igenom sina krav.

Under tisdagen har det varit lugnt på torget i Kiev. Polisen har slagit en ring runt torget, men så har också demonstranterna gjort. De barrikader som demonstranterna har byggt upp är så pass stora och kraftiga att det inte är en lätt uppgift för polisen att bryta igenom, och därmed har demonstranterna lyckats fortsätta ockupera stadshuset som ligger innanför barrikaderna.

– Ingen vet riktigt vad som händer härnäst, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson från Kiev. Det är så mycket journalister här och de direktsänder i teve från torget så många tror att regeringen vill undvika att använda våld.

Redaktioner stormades

Under natten stormade dock kravallpoliser flera mediers kontor där de slog sönder och beslagtog både datorer och servrar. En av landets kvällstidningar kan inte längre ges ut eftersom redaktionen inte längre har några arbetsverktyg.

– Det hela var mycket professionellt utfört och väl planerat, säger Elin Jönsson. De stormade redaktionerna med automatvapen och tvingade alla att lägga sig ner på golvet, folk är fortfarande chockade. Polisen tog också med sig kassaskåp och annan utrustning.

Värmer sig vid eldar

På det stora torget värmer sig demonstranterna vid eldar, och i en ny undersökning som gjorts på torget uppger två tredjedelar av demonstranterna att de inte tänker ge upp förrän de fått igenom sina krav. Cirka hälften av de deltagande är Kiev-bor, och övriga är tillresta från andra delar av Ukraina. Över 90 procent av demonstranterna uppgav att de åkt dit på eget iniativ, och alltså inte som del i en i förväg organiserad kampanj.

– Motståndet är också välorganiserat, säger Elin Jönsson. De har befälhavare på torget som byter av varandra men är också noga med att uttrycka att de inte tänker använda våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet