Demonstrationer mot Bolsonaro i Brasilien

Publicerad

Ännu en gång denna månad gick brasilianer ut på gatorna för att protestera mot president Jair Bolsonaro. Bolsonaro har på sistone uttryckt önskemål om att reformera landets valsystem, som han menar underlättar fusk i sin nuvarande form.

Brasiliens högerpresident Jair Bolsonaro, som sedan tidigare kritiserats för sin hantering av coronapandemin, har nu fått ytterligare kritik riktad mot sig. I veckan blev det känt att presidenten vill reformera Brasiliens elektroniska valsystem som han menar underlättar fusk. Enligt brittiska tidningen The Guardian finns det inga bevis för påståendet.

Brasilien står inför ett presidentval nästa år och opinionsmätningar visar att Bolsonaro är på väg att förlora mot vänsterkandidaten Luiz Inacio Lula da Silva. Den 66-årige presidenten har anklagats för att inte ta coronapandemin på allvar och fått kritik för att han öppet satt sig emot restriktioner, samt för att vaccineringen kom igång för sent. Dessutom utreds Bolsonaro för korruption i samband med upphandlingen av det indiska vaccinet mot covid-19. Han har nekat till anklagelserna.

Riksrätt hotar

På lördagen gick brasilianer ännu en gång ut på gatorna runtom i landet för att protestera mot presidenten och bland annat kräva högre ersättning till dem som drabbats ekonomiskt av pandemin.

– Det är väldigt viktigt att alla som känner sig förtryckta av den här regeringen går ut på gatorna, för vi behöver slåss för demokratin, säger 65-åriga Laise de Oliveira till nyhetsbyrån AFP.

Kritikerna vill att Bolsonaro ställs inför riksrätt, men Claudio Couto, statsvetare vid Getulio Vargas Foundation, säger till Al Jazeera att det inte är sannolikt att Bolsonaro kommer att fällas.

– Det är nödvändigt att få med sig två tredjedelar av parlamentet och Bolsonaro har i dag stöd av minst 40 procent, säger Couto.

Vill få igång ekonomin

Över 500 000 personer beräknas ha avlidit till följd av covid-19 i landet. Samtidigt är omkring 20 procent av befolkningen fullt vaccinerade och ca 45 procent har fått minst en spruta. Sjukvårdsministern Marcelo Queiroga sa förra veckan att det bästa sättet att stoppa virusets framfart är att vaccinera fler, men att man också måste få igång ekonomin.

– Vi har tillräckligt många sjukhusbäddar och vi kommer behöva leva med den här pandemin tills vi kan kontrollera den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.