I ett unikt reportage har Agenda följt 29-årige Mohammeds farliga och ovissa väg från krigets Syrien mot Sverige. Foto: Mani/SVT

Den farliga vägen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han vill egentligen inte lämna sitt hemland Syrien. Ändå gör han det, framför allt för sina små barns skull. I ett unikt reportage får vi följa Mohammeds och andra flyktingars svåra och farliga försök att ta sig till Sverige.

Den franske prisbelönte frilansfilmaren Mani har för Agendas räkning följt Mohammeds väg från Syrien mot Sverige. En väg som än så länge bara tagit honom till Aten i Grekland.

Den 13 oktober lyckas 29-årige Mohammed klara den första etappen på sin långa resa in i det okända. Då tar han sig över gränsen till Turkiet. Olagligt, som han säger, för han har inget pass. I skydd av nattmörkret lyckas han undkomma de turkiska soldaterna.

I Turkiet tas han emot av flyktingsmugglare som ska ta honom till Sverige för 10.000 dollar. Det finns ingen laglig väg in i Europa för den som flyr från Syrien.

– De är agenter i ett nätverk som mest liknar en maffia, säger Mohammed om smugglarna.

Mohammed är lärare och tillhör den syriska medelklassen. Helst av allt vill han stanna kvar i hemlandet men kriget gör det omöjligt. Viktigast nu är att så fort som möjligt få ut frun och de två barnen.´

”Min dotter gråter av rädsla”

– Jag har en flicka som är två år. Under flygräderna håller hon för öronen och skriker: ”Pappa, de bombar oss!” En liten flicka som gråter av rädsla. Man kan inte skydda henne från skräcken. Om skräcken vore en person skulle man döda honom, men ett flygplan i luften? säger Mohammed.

För tre månader sedan beslöt Migrationsverket att Sverige som första EU-land ska erbjuda alla syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd. Sedan dess är Sverige den mest attraktiva destinationen för syrier som vill till Europa. Smugglarna trissar upp priserna för livsfarliga båtfärder och falska papper.

Från Istanbul i Turkiet ska smugglarna ta Mohammed vidare till Grekland. Sedan de grekiska myndigheterna täppt igen landgränsen mellan Turkiet och Grekland tvingas flyktingarna ta stora risker i små båtar över havet.

Åttaåring ska åka ensam

Han träffar andra syrier som också vill till Sverige. Åttaåriga Wiam ska åka ensam utan sin pappa. Han har fått rådet att skicka dottern först, eftersom de svenska myndigheterna då ska snabba på processen att få dit resten av familjen.

Hon säger att hon är lite rädd.

– Alla omkring mig är så spända.

De pratar om vem som ska rädda henne från att drunkna, eftersom hon inte kan simma.

Ahmed är en av dem som ska vara med i båten. Han har hört att många flyktingar dör under båtfärden till Grekland och han är orolig. Han visar Wiam hur hon ska sätta på sig flytvästen som hon måste ha ombord.  Dessutom måste alla ha en flytring.

– Tänk dig en båt avsedd för tio personer där man föser ner femtio. Alla med en uppblåst simring. Vid minsta problem hamnar folk i vattnet, säger han.

Kvällen före båtfärden säger Mohamed:

– Min kropp är här, men min själ är hos mina barn. Allt jag kan få genomlida för att mina barn ska få ett värdigt liv, känns lätt för mig.

Wiam är också rädd men drömmer om ett bättre liv för sig själv och syskonen. Ingen av dem har kunnat gå i skolan på tre år.

Hamnar i provisoriskt flyktingläger

Alla överlever överfarten, trots att de rivit sönder sin båt när den grekiska sjöpolisen riktade sina strålkastare mot dem. När de kommer i land hamnar de i ett provisoriskt flyktingläger på ön Chios, bara sju kilometer från Turkiet. Antalet papperslösa flyktingar som gripits på ön har fyrdubblats jämfört med förra året. Den växande strömmen av flyktingar från Syrien oroar öns myndigheter.

En del av flyktingarna menar att om Sverige gjorde det möjligt att söka asyl vid svenska ambassader utomlands skulle de cyniska flyktingsmugglarnas makt minska.

– Det blir problem när vi vänder oss till svenska ambassader. De säger att man ska ta sig till Sverige för att få asyl. Hur ska jag få asyl när jag är hemlös i Turkiet? Jag måste ta mig till Grekland och riskera mitt och andras liv, säger en man.

Tre misslyckade försök

Den 3 november är de grekiska myndigheterna klara med pappersarbetet och Mohammed släpps fri. Han tar sig vidare till Aten. Här träffar han flyktingsmugglarna och får falska id-handlingar. Han färgar håret för att bättre smälta in i Europa.

Från Atens flygplats var hans mål att ta sig till Milano i Italien. Men det stod snart klart att försöket misslyckats och han tvingades stanna kvar i Grekland.  Sedan dess har han gjort två försök till utan att lyckas. Han funderar på att pröva andra och farligare vägar, men är fortfarande kvar i Aten. Inte heller åttaåriga Wiam har kunnat lämna Grekland. Drömmen om Sverige är fortfarande bara en dröm.

Sedan reportaget gjordes har en av dem vi mötte där, Ahmed, lyckats ta sig till Sverige och Malmö. Där mötte Agendas reporter honom. Hör hans berättelse här.

Agenda söndag den 1 december kl 21.15 i SVT2. Efter reportaget blir det debatt i studion mellan migrationsminister Tobias Billström (M), Eva-Lena Jansson, asyl- och flyktingspolitisk talesperson (S), Christina Höj Larsen, flyktingpolitisk talesperson (V) och Alexandra Segenstedt, migrationsrådgivare Röda Korset. På länk från Bryssel: EU–kommissionär Cecilia Malmström. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.