Den vanligaste orsaken till att spädbarn från Idlib förs i ilfart över gränsen är för tidig födsel som följd av stressen mammorna lever med, enligt en läkare som SVT Nyheter pratat med. Foto: SVT/Pernilla Edholm

”Den minste pojken hinner dö på vägen”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Genom kuvösens glas kan jag se hur han kämpar för varje andetag. Teym är sex månader gammal, och får syrgas genom en smal slang in i den lilla näsan. Ansiktet är blekt och läpparna blåaktiga. Men när hans mamma Nojoud sticker in sin sjukhusspritade hand och klappar honom på armen ser jag hur någonting händer. Hela han slappnar av och får en riktning. Uppmärksamheten vänds mot den välkända rösten. Som om den ger honom värme. Som om han vill bli upplyft. Teym är sex månader och han har haft tur.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Precis som många andra spädbarn som kommer till världen i krigszoner föddes han för tidigt, och hans lungor är inte färdigutvecklade. Men i Syriens Idlib var det svårt att få intensivvård. Tillsammans med sin mamma Nojoud fördes Teym i ambulans över gränsen hit till södra Turkiet.

Nojoud berättar att hon var stressad under graviditeten och att Teym föddes i början av åttonde månaden. Familjen var på flykt och det var svårt att få tag på mat. De sov ute på fälten med bara träd som skydd. Idlibprovinsen i norra Syrien domineras av den hårdföra jihadistgruppen Hayat Tahrir Al-Sham, och är det sista stora området i landet som hålls av den väpnade oppositionen till president Bashar al Assad.

Tidig födsel vanligt

Tre miljoner civila lever idag i Idlib, och hundratusentals har flytt undan den senaste bombkampanjen som inleddes i april. Människorättsorganisationer säger att sjukhusen i området blivit måltavlor för dom syriska och ryska bombningarna. Och att den vård som finns att få i första hand går till stridande.

Den pressade läkaren som guidar oss runt bland de 37 kuvöserna på sjukhuset här i södra Turkiet ber oss att filma fort. Han tittar på klockan. När som helst kan han få ett samtal till sjukhusets akutlinje. Han säger att 14 av de spädbarn som just nu vårdas på sjukhusets intensivavdelning kommer från Idlib. Den vanligaste orsaken till att de förs i ilfart över gränsen är för tidig födsel som följd av stressen mammorna lever med.

Möte om Idlibs framtid

Så ringer akuttelefonen. Två barn är på väg i ambulans från Syrien. Den minste är för tidigt född. Tiden är knapp och frågan är om han kommer att klara resan. Turkiet fruktar en flyktingvåg från Idlib och har stängt gränsen. Akut sjuka och skadade släpps över – men den senaste tiden har Turkiet också tvingat flyktingar att återvända till Syrien.

Det ringer på akuttelefonen igen. Ambulansen är på väg men resan tar tid. När bilen slutligen kommer fram till sjukhuset är det bara ett barn som bärs ut. Vi får veta att den minste pojken inte klarat resan. Han har avlidit på vägen. I kuvösen drar Teym andetag för andetag. Nojoud söker hans blick och fortsätter att småprata.

I nästa vecka ska Ryssland, Turkiet och Iran mötas i Turkiet för att bland annat diskutera Idlibs framtid. Jag hör Nojoud säga hon snart ska lyfta sin son ut ur kuvösen, att hon snart ska ta med honom hem.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.