Foto: TT

Den misstänkte terroristen har lämnat sjukhuset

Publicerad

Den misstänkte terroristen Salah Abdeslam som greps i Belgien i går, har fått lämna sjukhuset och ska nu förhöras. Frankrike kommer begära att få Abdeslam utlämnad, meddelade François Holland som under dagen ska hålla ett möte med en säkerhetskommitté i Paris.

Salah Abdeslam, som greps på fredagen misstänkt för att ha planerat terrordåden i Paris i november förra året, fick på lördagsmorgonen lämna det sjukhus i Bryssel där han vårdats för skottskador. Ytterligare en misstänkt terrorist fick lämna samma sjukhus.

Abdeslam fick lindriga skador i benet under gårdagens insats i Molenbeek som slutade med att han greps efter fyra månader på flykt. Han ska nu föras till fängelset i Brygge och förhöras om attackerna.

Säkerhetskommitté träffas i Paris

Samtidigt samlas en säkerhetskommitté på Élyséepalatset i Paris på uppmaning av den franske presidenten François Hollande. Kommittén, som träffas under lördagsförmiddagen, består av ministrar med ansvar för säkerhetsfrågor och chefer för säkerhetstjänster.

26-årige Salah Abdeslam körde en av bilarna under terrordåden i Paris i november och tros ha planerat att agera självmordsbombare. Istället flydde han till Bryssel där han greps på fredagen tillsammans med en annan misstänkt terrorist. Ytterligare tre personer greps samtidigt misstänkta för att ha hjälpt Abdeslam att gömma sig.

Efter fredagens gripande lovade Hollande att fortsätta kampen mot jihadistnätverket i Belgien. Den franska polisen väntas närvara vid förhören och kommer att begära den misstänkte terroristen utlämnad. Hollande sade sig vara säker på att de belgiska myndigheterna kommer att agera snabbt och snarast överlämna Abdeslam till Frankrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet