Eld och rök stiger från byggnader efter attacker i östra Ghouta. Foto: TT

Den syriska regimen avancerar i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Minst 45 civila har dödats av flygbombningar i den rebellhållna enklaven Ghouta, öster om Syriens huvudstad Damaskus, under måndagen.

Det uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

SOHR uppger att minst 19 av offren dödades i staden Hammuriyeh, där regimen ska ha attackerat med så kallade tunnbomber, det vill säga oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot.

Syrienkriget

SOHR varnar också för att dödstalet kan stiga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Regimen och dess allierade har sedan en markoffensiv inleddes för en vecka sedan tagit kontroll över mer en än tredjedel av Ghouta, enligt SOHR som också uppger att över 700 civila har dödats sedan den 18 februari.

Våldet har eskalerat trots att FN:s säkerhetsråd för lite mer än en vecka sedan enades om en 30 dagars vapenvila. Ghouta står under belägring sedan 2013 och det råder brist på mat och medicin. Flygbombningarna sker samtidigt som invånarna väntar på den första stora hjälpkonvojen från FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet