Demonstranter efter beskedet om att Omar al-Bashir gripits av militär. Foto: Reuters/TT

Analys: ”Den unga generationen accepterar inte diktatorsfasoner”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Höjda priser på bröd och bensin blev Omar al-Bashirs fall. Ännu en afrikansk diktator har tvingats bort från makten. Detta trots att han haft EU:s och arabvärldens stöd. Det finns inte många kvar nu. Den enorma ungdomsgenerationen på den afrikanska kontinenten accepterar inte diktatorsfasoner.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Genast kom beskedet att politiska fångar släpps ur fängelser i Sudans huvudstad Khartoum. Glädjescener utspelade sig när tiotusentals demonstranter drog fram på gatorna och omfamnade soldater.

Efter nära 30 år vid makten beslöt landets militär att avsätta presidenten. Inom två år ska det hållas fria val, lovade landets försvarsminister Awad Ibn Ouf i ett direktsänt tv-framträdande. I sitt tal sa han att landet plågats av ”vanstyre, korruption och avsaknad av rättssäkerhet”.

Ingen har velat utmana på allvar

Det internationella samfundet har alltför länge passivt åsett totalitära styre. Al-Bashir har anklagats för folkmordet i Darfur och spelat ut stridande miliser mot varandra.

Efter delningen av Sudan, då syd-Sudan fick merparten av den inkomstbringande oljan, har tillståndets förvärrats. Men al-Bashir var nyttig för västliga och arabiska ledare . Han åtnjöt Egyptens och Saudiarabiens stöd och bidrog med trupper till kriget i Jemen. USA:s president Barack Obama beslöt att lyfta sanktionerna mot Sudan, vilket också släppte in al- Bashar i värmen.

EU har kommit att betrakta honom som en pålitlig allierad och slöt ” Khartoum-avtalet” 2015 . Sudan, liksom Libyen, är genomgångsland för EU-migranter och Sudan har fått både pengar och andra stödinsatser för att bevaka gränsen mot EU. Därför har ingen på allvar velat utmana diktatorn.

Demonstranter dödades

Protesterna i Sudan har pågått sedan december. Hundratusentals sudaneser har deltagit och över 300 ska ha anhållits. Ett okänt antal demonstranter ha dödats under de konfrontationer som skedde med militären, innan de bytte sida. Den tändande gnistan var när parlamentet beslöt att banta de statliga subventionerna på mjöl och bensin vilket genast ledde till höjda priser.

Bakom beslutet fanns en analys av IMF som menade att subventionerna var ineffektiva och mest gynnade de redan rika i städerna, och att det istället vore bättre att gynna det inhemska sädesslaget sorghum, som människor på landsbygden är beroende av.  IMF rekommenderade också riktade socialbidrag till hälften av landets befolkning. Men sen utbröt kaos.

Verkligheten hann i kapp

Prisökningen på 216 procent drabbade konsumenterna rakt av och sparkade igång ”brödprotesterna” som ledde till al-Bashirs fall.  Enligt Middle East Monitor har Afrikanska Unionen försökt medla de senaste veckorna och bjudit in till samtal mellan presidenten och oppositionen, drivna av oro att en ”arabisk vår” i Sudan skulle kunna leda till det kaos och våldsamheter som utbrutit i Syrien, Jemen och Libyen sedan 2011.

Men verkligheten hann i kapp och den diktator som med riggade valresultat hållit sig kvar vid makten i nästan 30 år fick gå. Det är inte första gången som en revolt i Sudan lett till regimskifte, det skedde både 1964 och 1985.

Nu kommer troligen al-Bashar att ställas inför rätta vid  ICC, Krigstribunalen i Haag. Han har varit efterlyst eftersom landets säkerhetsstyrkor anklagas för brott begångna i gränsområdena i Darfur i västra Sudan.

Listan kan göras lång

Demokratiutvecklingen i Afrika har varit häpnadsväckande de senaste åren. I Gambia är glädjen påtaglig efter att diktatorn Yayha Jammeh störtades för tre år sedan. Årtionden av skräckvälde är över, också där gick unga människor samman, både i Gambia och utomlands, och tvingade bort Jammeh med hjälp av FN och Ecowas.

I Etiopien pågår en politisk vår efter att miljontals unga demonstranter tvingat den auktoritära koalitionsregeringen att helt byta politik. Landets nya premiärminister har stiftat fred med grannlandet Eritrea och släppt politiska fångar fria.

Också Angola förvånar omvärlden med att gå i demokratisk riktning medan Zimbabwe mer går politisk och ekonomisk kräftgång trots att diktatorn Mugabe störtades, också han i ett statskupp. Och listan kan göras ännu längre. Också i Senegal tvingade unga demonstranter bort den gamla envåldshärskaren Abdoulaye Wade, och är nu ett av de mer demokratiska länderna i Afrika. I dag återstår bara en handfull maktfullkomliga diktatorer som härskat i decennnier.

Bara första steget

Men att bli av med diktatorn är bara första steget. Nu är det av yttersta vikt att militären i Sudan står fast vid sitt ord och ordnar fria och demokratiska val som utlovat. Det är också avgörande att rättsliga institutioners oberoende inte kränks.

Afrikas enorma ungdomsgeneration har sociala medier i sin makt och visar nu gång på gång att de inte accepterar bisarra, gamla diktatorers korrupta ledarstil.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.