Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hög på ”galen honung”: Berusad brunbjörnsunge räddades i Turkiet

Berusad björnunge räddad i nordvästra Turkiet

Publicerad

En medtagen brunbjörnsunge som tros ha ätit en överdriven mängd ”galen honung” räddades i nordvästra Turkiet på torsdagen.

Klipp från räddningsinsatsen visar hur björnen vinglar och gnyr på ett bilflak, tydligt påverkad av den halluciogena honungen.

Galen honung – ”deli bal” på turkiska – bildas när bin samlar pollen och nektar från rhododendronbuskar som innehåller grånotoxiner, en grupp nervgifter. Till skillnad från för människor kan gifterna vara direkt dödliga för djur. I Turkiet använder människor den bittra honungen som rekreationsdrog och traditionell medicin.

Björnen fördes till en veterinär där den nu tas om hand, och om några dagar väntas ungen kunna släppas ut i naturen igen, enligt lokala myndigheter.

Turkiets jordbruksdepartement har via Twitter uppmanat invånarna att komma på ett namn till björnungen.

”Aldrig sett liknande i Sverige”

– Björnar kan ju äta väldigt många olika saker, men jag har aldrig hört talas om något liknande här i Sverige, säger rovdjursexperten Benny Gäfvert till SVT.

På frågan om svenska björnar riskerar att få i sig föda som kan ha en påverkan förklarar Gäfvert att vid den här tiden på året ägnar björnarna sig till största del åt att äta enorma mängder blåbär.

– Vi vet att en björn kan äta upp emot 184 000 blåbär på ett dygn. Då kan man ju fråga sig om de inte blir ganska kassa i magen. Det är väl det närmaste jag kan tänka mig.

Se mer från rovdjursexperten i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om riskabla matvanor hos vilt i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.