Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satellitbilden till vänster visar delar av den rysk-ockuperade staden Olesjki efter dammkollapsen. Hör boenden Valerij Melnick berätta om förödelsen. Foto: Maxar Technologies/Reuters

Desperata rop på hjälp efter dammkollapsen i Cherson

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals hem står under vatten efter dammkollapsen i Cherson-regionen i södra Ukraina. Flera drabbade samhällen ligger på ryskkontrollerat område och via sociala medier försöker människor nu hjälpa de nödställda.

”SOS! SOS! Jättemånga människor i byn Kardasjkina saknar både mat och vatten”, skriver användaren Polina i en chattgrupp på meddelandetjänsten Telegram. Det är bara ett av många desperata nödrop i gruppen där människor lägger ut gps-koordinater till nödställda i drabbade samhällen på den östra, ryskkontrollerade, sidan av floden Dnepr.

Slår larm via Telegram

Omkring 600 kvadratkilometer av Chersonregionen i södra Ukraina står under vatten efter dammkollapsen i Nova Kachovka. Enligt guvernören i Cherson, Oleksandr Produkin, ligger 68 procent på ryskkontrollerat område.

22-åriga Viktoria befinner sig i miljonstaden Dnipro men har äldre släktingar i en by på ryskkontrollerat område. Hon försöker nu desperat att hjälpa dem genom att slå larm via Telegram.

– De sitter på taket sedan i går. Det är klart jag är orolig, säger Viktoria på telefon till SVT Nyheter.

Enligt tidningen Washington Post är närmare 15 000 hem översvämmade på ryskkontrollerat område. Några säkra uppgifter om hur räddningsinsatserna går är svåra att få fram. Den rysktillsatta ”guvernören” Vladimir Saldo hävdar att över 4 000 personer evakuerats.

Satt tre dagar på taket

31-åriga Anastasia Gordejeva befinner sig i Odessa men har fortfarande många bekanta i den ockuperade staden Olesjki. Hon berättar att hennes morföräldrar satt uppe på taket till sitt hus i tre dagar innan de räddades.

”Det var jag som fick tag på andra lokalbor som kunde plocka upp dem i sina båtar. De har förts till sjukhuset men just nu har jag ingen kontakt med dem eftersom telefonerna har laddat ur och stan saknar el” skriver hon till SVT Nyheter.

Enligt Anastasia verkar det som om vattnet nu har börjat sjunka undan.

– Men situationen är fortfarande kritisk. De ryska soldaterna hindrar evakueringarna och skjuter på båtarna, hävdar hon.

Se en boende på rysk-ockuperat område visa upp sitt översvämmade hus i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet