”Det är dags att leta efter piskor”

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte längre att hålla fram morötter – nu är det dags att leta efter piskor.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin menar att EU måste sätta hårdare press på Ukrainas president Viktor Janukovytj. Socialdemokraterna vill se sanktioner som stopp för viseringsfrihet och spärrade konton, säger han.

– Det som skiljer Janukovytj från Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko är att Janukovytj är beroende av stöd från stora industrioligarker, de som äger industrin. De vet att finns stora pengar att tjäna inom EU. Därför är han också mer beroende av bra relationer till EU, konstaterar Urban Ahlin.

Imorgon måndag möts EU:s utrikesministrar och den svenska hållningen är att inte skriva under det fördjupade samarbetsavtalet med Ukraina.

– Jag tycker det är riktigt, Det finns ett mycket förmånligt avtal som man har förhandlat fram. Då säger man att om inte du skärper till situationen i Ukraina och släpper Tymosjenko och stoppar tillbakagången för demokrati och mänskliga rättigheter så träder avtalet inte i kraft. Det tycker jag är bra.

Men det räcker inte med att hålla fram en morot och säga att du får inte den om du inte skärper dig, menar Urban Ahlin. Han lyfter fram några exempel på åtgärder som skulle vara kännbara för Janukovytj:

Ta bort viseringsfrihet
– Ukrainska medborgare som har diplomatpass har viseringsfrihet till EU. Ta bort det. Om de blir tvungna att begära visum för att resa in i EU kan vi välja bort de personer varit delaktiga i att sätta Julia Tymosjenko i fängelse.

Man kan också peka ut personer som uppenbarligen har begått felaktigheter mot Julia Tymosjenko, som fängelsedirektörer och åklagare, och inte ge dem inresetillstånd till EU, menar Ahlin.

Han nämner också att Janukovytj har en son som är en av de rikaste personerna i Ukraina.

– Vi kanske skulle frysa en del av hans konton.

Inte göra om misstag
Det är Socialdemokraternas politik, säger Ahlin, för att inte göra om samma misstag som gjordes när det gäller Vitryssland.

– Där lät vi Lukasjenko sakta men säkert förstöra demokratin och de mänskliga rättigheterna, vi tog inte i tillräckligt hårt från början, det misstaget ska vi inte göra om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.