Alberto Fernández vann valet i Argentina. Foto: Daniel Jayo/ AP/ TT

”Det är en väldigt svår uppgift som Fernández nu står inför”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SVT:s korrespondent Tigran Feiler är på plats i Argentina för att bevaka presidentvalet.

– Just nu är vänsternationalisten Alberto Fernández anhängare ute på Buenos Aires gator och firar valsegern, säger han.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Det blev som väntat förlust för den sittande presidenten Mauricio Macri. Varför då?

Det är ekonomin som varit den viktigaste valfrågan. Argentina genomgår en djup kris med skyhög inflation, fallande valuta samt ökande arbetslöshet och nyfattigdom. Mauricio Macri är en framgångsrik mångmiljonär som när han valdes för fyra år sedan lovade att snabbt fixa landets ekonomiska problem. Men fyra år senare är facit en fördubbling av inflationen och en sex gånger dyrare dollar. För detta misslyckande har väljarna nu straffat Macri. Samtidigt blev Fernández segermarginal mindre än vad opinionsundersökningarna signalerat. Det beror på att det argentinska samhället är djupt splittrat och att det finns stora delar av befolkningen som ogillar den vänsternationalistiska ideologi – peronismen – som Fernández och hans vicepresident expresidenten Cristina Fernández de Kirchner representerar.

Argentina befinner sig i djup ekonomisk kris. Vilka möjligheter har Fernández att vända utvecklingen?

Det är en väldigt svår uppgift som Fernández nu står inför. Argentinas problem är strukturella och det finns inga enkla recept. De mest akuta uppgifterna blir att bromsa inflationen, stoppa raset för den argentinska peson och hantera landets stora lån till Internationella Valutafonden. Redan under valnatten meddelade Argentinas centralbank att de från och med måndag inför hårda valutarestriktioner som innebär att argentinarna får växla till sig maximalt 200 dollar i månaden. Målet med åtgärden är att bromsa kapitalflykten från landet. Men det lär även bidra till att öka aktiviteten på den svarta valutamarknaden som tagit rejäl fart den sista tiden. Bland investerare finns en stor oro för att det ska bli en kaotisk överlämning mellan Macri och Fernández som sätter den argentinska ekonomin under ytterligare tryck. Därför har den sittande presidenten och hans nyvalda efterträdare beslutat att äta frukost tillsammans måndag morgon för att försöka komma överens om en handlingsplan för de kommande månaderna och på så sätt ge lugnande besked till marknaden. Klara besked från den nya regeringen förväntar sig även den fattigare delen av befolkningen som drabbats hårt av nedskärningar och nu lovats satsningar på utbildning, sjukvård och jobbskapande.

Vad betyder valresultatet i Argentina för maktbalansen i regionen?

Sydamerika genomgår just nu en mycket turbulent period. Massprotester mot nedskärningar har skakat regeringarna i Chile och Ecuador. Evo Morales blev omvald i Bolivia men anklagas av oppositionen för valfusk. Och i Brasilien genomför familjen Bolsonaro drastiska förändringar. Just relationen mellan grannarna Argentina och Brasilien lär bli skakig. Bolsonaro har öppet stöttat Macri under valkampanjen och hotat med att verka för att Argentina utesluts ur handelsblocket Mercosur om landet går åt vänster under Fernández. Om Sydamerikas två största ekonomier skulle hamna på kollisionskurs med varandra kommer det att få allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen och möjligheterna till regional integration. Redan under valnatten tog Argentinas nästa president Alberto Fernández tydligt ställning. Han gratulerade Morales till valsegern i Bolivia och krävde att Brasiliens expresident Lula ska släppas. På så sätt valde han helt klart sida i den regionala maktkampen mellan vänster- och högerregeringar. Även de globala stormakternas inflytande i regionen kommer att påverkas av valresultatet i Argentina. Macri har fört Argentina närmare USA men i Fernández team finns planer på tätare samarbeta med Kina och Ryssland inom områden som energifrågor, infrastruktur och säkerhetspolitik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.