Foto: SVT

SVT:s utrikeschef: Därför redovisar medierna ställningen i valet olika

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att bli både frustrerad och förvirrad över det amerikanska valet. Det är inte nog med att det tar väldigt långt tid att räkna – dessutom redovisar mediebolagen ställningen i valet mellan Donald Trump och Joe Biden olika. Hur kan det komma sig, undrar vän av ordning.

Man skulle kunna säga att ett amerikanskt val egentligen är 50 stycken, ett för varje delstat fast valen sker alla på samma dag. Hur röstningen får gå till varierar från delstat till delstat. Pennsylvania, Georgia, Nevada och de andra har alltså alla sina egna regelverk och varje delstat sammanställer sina egna siffror. I USA finns helt enkelt ingen nationell valmyndighet som deklarerar slutresultatet på det vis som är fallet i Sverige.

Men vem ska då göra jobbet? Det är det stora amerikanska mediebolaget AP som traditionellt har tagit på sig uppgiften att deklarera vinnaren i ett amerikanskt presidentval och har så gjort allt sedan 1848. Men med tiden har AP förstås fått konkurrens av andra mediebolag. Allt fler jobbar nu på samma vis som AP för att kunna vara först med att berätta vilken kandidat som har vunnit vilken delstat. Detta sker alltså innan alla röster officiellt har räknats, men det är inte avsett att vara en prognos utan det mediebolagen deklarerar ska överensstämma med det faktiska slutresultatet.

Nyhetsbloggen

SVT har ingen egen ”decision desk”

AP, men också Fox, CNN, CBS, NBC, ABC med flera, har stora så kallade ”decisions desks” som jobbar intensivt dessa dagar med att lägga ett statistiskt pussel i varje delstat. Här jämförs officiell information om hur rösterna hittills har fördelats med en mängd olika data, till exempel siffror om hur väljarna i olika områden har röstat i tidigare val.

Förr i tiden var detta ju enklare, bara AP gjorde jobbet. Nu, när många mediebolag räknar i ett extremt tajt val, landar olika mediebolag i olika analyser. Det är förklaringen till varför somliga bolag räknar Arizona som en stat som Biden redan har vunnit, medan andra valt att betrakta Arizona som oavgjord.

SVT har ingen egen ”decision desk”, utan har valt att utropa segraren i respektive stat när tre stora mediebolag landat i samma analys.

Men ju jämnare det blir, desto knepigare är det förstås att utse en vinnare innan rösträkningen är helt klar. AP:s grundhållning är att avstå från att deklarera en vinnare i respektive delstat när skillnaden i antalet erlagda röster för respektive kandidat är 0,5 procent eller mindre. Och i det här extremt jämna läget i flera återstående stater kan vi utgå från att de amerikanska bolagen nu väljer att tassa försiktigt fram.

Så bli inte förvånad om det dröjer lite till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet