Protesterna i Portland är oerhört välorganiserade, skriver SVT:s Fouad Youcefi. Foto: Natasha Moustache/AFP/TT

”Det är mer än välorganiserat – det är som en maskin”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det är omkring en timme kvar tills en polis ska träffas av en flaska i huvudet och ytterligare en timme innan en demonstrant bärs bort blodig från stängslet som omringar den federala domstolsbyggnaden i Portland. Två kvarter därifrån hoppar två personer ut ur en skåpbil.

Fouad Youcefi

Reporter

Männen, iklädda skjorta ser sig omkring och öppnar sedan baksätets skjutdörr närmast trottoaren. Två andra svartklädda och maskerade personer, en man och en kvinna, går fram. Skjortman nummer ett lyfter ut en sköld i trä ur bilen och ger till den kvinnan, som går två steg och levererar vidare till den svartklädde mannen som ställer ner skölden lutad mot en fasad. Skjortman nummer två skjuter ut en ny sköld som går i turordning mellan personerna innan den lutas mot väggen. Och en till. Och en till. Efter omkring 30 sekunder står ett tiotal sköldar lutade mot väggen. Sedan försvinner bilen lika fort som den kom. 

Bland de som demonstrerar i Portland finns människor med olika bakgrunder, inklusive från vänsterextrema rörelser som Antifa. En man från en annan delstat än Oregon kallar sig proffsaktivist. En kvinna är där för att demonstrera mot president Trumps politik. De allra flesta är där för att de har ett syskon, förälder, barn eller vän som utsatts för den systematiska rasism som majoriteten av amerikanerna säger finns i samhället, eller för att de vill göra något åt den. Och allt fler är där för att de vill ha bort den federala polisen från området. 

Har protesterat i 60 dagar

Men trots den brokiga skaran människor så är protesterna i Portland oerhört välorganiserade. Efter 60 dagars dagliga protester utan avbrott är det mer än välorganiserat, det är som en maskin. 

Efter klockan 21 marscherar ett antal grupper, som bland annat ”väggen av mammor”, från fontänen på närliggande Salmon street till parken framför den federala domstolen. Där bildar de en mur längs med metallstängslet. När de gjort det sluter de mer hårdföra demonstranterna upp bakom – eller ibland framför – dem med sina sköldar. Längre bak står maskerade personer och skjuter fyrverkerier eller kastar saker mot poliserna på andra sidan stängslet från och med klockan 23 eller 23:30. 

Kreativiteten från demonstranterna vet nästan inga gränser. Polisens tårgas blåses bort av en grupp som kallar sig pappor med lövblåsare. Sköldar och isoleringsmassa kläms eller sätts fast med buntband vid stängslet för att stoppa polisens gummikulor och minska deras synfält. En metallsåg tog sig häromdagen fram till stängslet i skydd av sköldar för att försöka såga söndermetallbarriären, och en ung man sköt med slangbella mot domstolsbyggnadens fönster.

Myndigheterna med förändrad analys

Den federala polisen svarar med tårgas och gummikulor. Demonstranter skingras och kommer snart tillbaka, nästan alla bär numer gasmask. 

Men ingenting leder riktigt någon vart. En polis får en flaska i huvudet men repar sig, en demonstrant träffas av något och förs bort blodig men ersätts av någon ny. Och så samma visa imorgon. Det är som en matchserie i ett hockey-slutspel. SHL-slutspelet där lagen spelat 60 matcher och ingen tycks veta hur man riktigt vinner. 

Samtidigt kommer uppgifter om att myndigheten för inrikes säkerhet förändrat sin analys av vem som är ansvarig för våldet i Portland, från ”våldsamma opportunister” till ”våldsamma Antifa-inspirerade anarkister”. Detta betyder att de demonstranter som agerar fredligt i Portland riskerar att buntas ihop med de som använder sig av våld. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.