Sydkoreansk militär framför en tv som visar president Moon Jae-ins pressträff. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

”Det blir inget krig på Koreahalvön”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att bli krig på Koreahalvön, säger Sydkoreas president Moon Jae-In, i ett försök att lugna det spända läget.

– Jag kommer att förhindra krig till varje pris. Jag vill att alla sydkoreaner ska känna sig trygga med att det inte kommer att bli något krig, säger Moon på en pressträff för att markera sina hundra första dagar vid makten.

Seoul kan framgångsrikt lägga sitt veto till landets nära allierade USA om ett militärt svar på Nordkoreas hot, säger han. USA:s president Donald Trump har lovat honom det.

Nordkorea-krisen

– Ingen kan ta ett beslut om militära åtgärder på Koreahalvön utan vårt medgivande, säger han.

LÄS MER: Oro i Japan på grund av Nordkoreakonflikten

Avvaktar med robotattack

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelade i tisdags att han avvaktar med en planerad robotattack mot Guam, som är amerikanskt territorium och hyser flera militärbaser. Trump twittrade att diktatorn fattat ett ”mycket klokt och mycket förnuftigt beslut”.

Tidigare fick Nordkoreas höga tonläge Trump att hota med ”eld och vrede”.

LÄS MER: Wallström öppnar för att medla mellan USA och Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet