Stenkastning i Rinkeby och tomma grönsakshyllor lyfts fram som rysk desinformation av EU. Foto: TT

Det finns med på EU:s lista över rysk desinformation

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiska snögubbar, grönsaksransonering och försök att muta ungdomar i Rinkeby till att kasta sten. Det är några saker som nyligen lagts till EU:s lista över misstänkt rysk desinformation.

I Sverige är troll den dominerande strategin för att sprida falska uppgifter.

I september 2015 körde EU:s styrka East stratcom task force i gång med sitt uppdrag att motverka rysk propaganda.

Över 400 experter, icke statliga organisationer, tankesmedjor, journalister och tjänstemän ingår i ett nätverk som rapporterar in misstänkt desinformation. Sedan väljer styrkans medarbetare i Bryssel ut vad som bedöms passa in Kremls narrativ för desinformation och listar dem på sin hemsida. Styrkan gör dock ingen bedömning om själva avsändaren.

På listan hittar man påståenden som att ett stort antal ryssar lämnar EU eftersom de är besvikna på livet utomlands, ransonering av grönsaker i Norge, dödförklaringen av den brittiska drottningen Elizabeth II på sociala medier, ifrågasättanden om att USA har landat på månen och nyheten om att EU planerar att förbjuda snögubbar eftersom de är rasistiska.

Tre saker med Sverigekoppling

I år har East stratcom task force noterat tre saker med direkt koppling till Sverige:

Ett ryskt tv-team ska ha erbjudit en grupp ungdomar i Rinkeby pengar för att ställa till med bråk framför kameran. ”De kom fram till oss och sade till oss att de ville se lite action. De ville muta oss med 400 kronor vardera”, sade Rinkebybon Mohammed som vill vara anonym till den danska radiokanalen Radio24syv.

Nätverket Granskning Sverige, som betalar människor för att anonymt ringa upp och spela in samtal med journalister och opinionsbildare. Syftet är att sprida främlingsfientlighet och hat mot politiker, opinionsbildare, journalister och vanligt folk. Nätverket är kopplat till den högerextrema sajten Fria Tider, och bådas sajter lyfer fram debattörer som tar ställning för Ryssland efter ockupationen av Krim och det ryskstödda inbördeskriget i Ukraina, enligt Eskilstuna-Kurirens granskning.

Den Facebookbaserade faktagranskaren Mediekollen har visat sig sprida desinformation och propaganda, enligt The Guardian som skriver att angreppsättet passar in på en doktrin kopplad till Putins nära allierade Vladislav Surkov. Bland annat har Mediekollen hävdat att allt som författaren Katerina Janouch sade om Sverige i tjeckisk tv är sant, trots att flera av uppgifterna inte stämmer. Det är oklart vem som drev verksamheten, som nu är nedstängd.

Troll vanligast i Sverige

I de nordiska länderna är troll den dominerande strategin för att sprida desinformation. Orsaken är att befolkningen anses vara motståndskraftig mot Rysslands politiska budskap, varför man i stället riktar in sig på att sprida rädsla, obehag och förvirring bland journalister och andra aktörer för att få dem att idka självcensur.

Enligt Björn Palmertz, analytiker inriktad på informationspåverkan och strategisk kommunikation på Försvarshögskolan, är det svårare att så splittring i länder som har en relativt hög nivå av tillit till medier, social tillit mellan människor och små socioekonomiska klyftor. Det är därför som desinformatörerna gärna använder sig av troll för att så splittring i stället för att attrahera människor till sin världsbild.

– Man kan göra det ganska jobbigt för journalister eller experter genom olika former av smutskastning på nätet. Man kan försöka dränka rösterna med en oerhörd mängd kommentarer på sociala medier. En journalist kan också få så många telefonsamtal att han eller hon till slut måste byta telefonnummer. Man kan också ge sken av att vara väldigt många människor som tycker samma sak, fast det egentligen är ett fåtal som ligger bakom många olika konton, säger han.

Svåra att spåra

En fördel med troll är att de är svåra att spåra, de kan sitta både i Sverige och utomlands. Det är också svårt att påvisa vem som stödjer dem, om de till exempel får betalt av en uppdragsgivare.

Samtidigt är medvetenheten om att det förekommer desinformation generellt sett högre i dag i Sverige än för ett antal år sedan, menar Björn Palmertz.

– Det finns en hel del vanliga människor som går i svaromål och försöker lyfta fram fakta om någon uppenbart driver en linje på nätet som handlar om desinformation.

Flera narrativ från ryskt håll

Enligt en person med insyn i East stratcom task force är Rysslands desinformationskampanj en del av landets militära styrkor. Syftet är att splittra EU. För att åstadkomma detta försöker man få draghjälp av högerextrema grupper och partier, som ofta är EU-skeptiska. Det gör man genom att låna ut pengar till partier, arrangera konferenser och mata dem med desinformation.

EU-styrkan identifierar flera narrativ från ryskt håll, bland annat:

  • Europa befinner sig i moraliskt förfall. Det är livsfarligt att gå på gatorna på grund av flyktingar och terrorister. Europa och USA stöder terrorgruppen IS och har skapat flyktingkrisen i Syrien för att förstöra kristenheten i Europa.
  • Ryssland framställs som enda garanten för världsfred, och är det enda landet som står upp för moral och kvinnors rättigheter.
  • Ukraina är ingen legitim stat, utan en del av Ryssland. Nazister styr landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.