Ali Esbati blir intervjuad under rättegången mot Breivik Foto: Scanpix

”Det ger en klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är tungt att lyssna på Breivik så är det bra att han får utrymme, säger Ali Esbati, överlevande från Utöya. Men att höra fruns namn nämnas av Breivik gav Esbati en klump i magen.

Norska Dagbladets debattredaktör Marte Michelet, gift med Esbati, var en av dem som nämndes av Breivik som ett exempel på dem som ”dekonstruerar det norska samhället.”

-Det ger en klump i magen, sade Esbati i pausen.

-Jag har vetat vad han tycker men nu blir det explicit, säger Esbati som också är före detta ordförande i Ung vänster i Sverige.

Esbati säger att han uppfattar Breivik som samlad under förhören.

-Jag har svårt att se att han inte skulle ses som tillräknelig. Hans argumentationsförmåga är väl inte tipptopp. Men han har en samlad idé och världsbild.

Esbati säger till SVT att han tycker att det är bra att Breivik nu får utrymme att förklara sig eftersom han sedan kommer bli inlåst på något sätt.

-Det är tungt att höra men bra att få höra direkt och live.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet