Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonson (M) om de nya vapen och förmågor som han ser bli allt viktigare för Sverige. Foto: SVT/Per Leandersson

Försvarsministern: Rymdförmåga blir en allt viktigare del av modern krigföring

Publicerad

Försvaret kommer rustas upp rejält den närmaste tiden. Enligt försvarminister Pål Jonson (M) blir det allt viktigare med nya typer av vapen. Det handlar bland annat om att köpa in autonoma drönare samt att satsa på rymden.

– Det är den största upprustningen sedan 50-talet, konstaterar Pål Jonson när SVT Nyheter träffar honom för en intervju.

De tidigare försvarsbesluten har enligt honom främst handlat om att bygga upp basförmågan hos försvaret. Nu blir det viktigare med nya typer av vapen och förmågor som det svenska försvaret inte haft tidigare. Som rymden.

– Rymdförmåga blir en allt viktigare del av modern krigföring.

Det handlar också om artilleri som kan skjuta betydligt längre än tidigare, drönare som kan agera självständigt samt ett utökat cyberförsvar.

Förslagen på nya vapensystem har lämnats från försvaret till regeringen. De kommer sedan att behandlas av försvarsberedningen innan det blir ett slutligt förslag.

Intervjun med försvarsminister Pål Jonson gjordes innan de senaste turerna i Natofrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.