Statsvetare Elizabeth Walentin. Foto: SVT

”Det här är det närmaste vi kommit Watergate”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på New York Times uppgifter om att president Trump kan ha begått brott genom att be FBI-chefen att lägga ner en utredning och därigenom hindra rättvisan är enorma. Nu talar flera kongressledamöter om att ställa Trump inför riksrätt.

– Jag är inte alls säker på att han sitter kvar om fyra år, säger statsvetaren Elizabeth Walentin, till SVT Nyheter.

Har Trump gått över gränsen för vad man får göra som president? Reaktionerna i USA har varit väldigt kraftfulla sedan New York Times i natt svenskt tid avslöjat att den nyligen avskedade FBI-chefen James Comey ska ha fått en uppmaning direkt från USA:s president Donald Trump att lägga ner utredningen av den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och dennes kopplingar till Ryssland.

Trumps agerande kan vara ett brott

Om presidenten har bett FBI-chefen att lägga ner utredningen kan det vara ett brott, ”hindrande av rättvisa”. Och nu ställs frågan, om presidenten har hindrat rättvisan, bör han då ställas inför riksrätt?

Trump sparkar FBI-chef Comey

– Det här har slagit ner som en bomb. Man brukar ofta säga att nyheter är stora, men det här är jättestort. Det är det enda man pratar om sedan New York Times avslöjande kom och alla större medier jobbar nu stenhårt med att få samma uppgifter bekräftade, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

LÄS MER: Trump bad Comey lägga ner utredning, enligt FBI-källor

Minnesanteckningarna som alla vill se

Mötet mellan Trump och Comey ska ha skett i februari och Comey fann uppmaningen från presidenten så anmärkningsvärd så han satte sig och skrev ner hela samtalet så som han mindes det direkt efteråt.

New York Times uppgifter kommer från källor inom FBI som tagit del av dessa minnesanteckningar.

Jämförs med Watergate

Både republikaner och demokrater kräver nu att få se Comeys minnesanteckning.

– Herregud, det här blir bara värre och värre. Trump har bjudit på väldigt mycket dramatik de senaste dagarna och man undrar när väljarna kommer säga ”nu är det nog”, säger pr-konsulten och statsvetaren Elizabeth Walentin, som är expert på amerikansk politik och själv är demokrat, till SVT Nyheter.

Hon drar kopplingar till Watergate-skandalen då president Nixon, som fick avgå, också ville hindra en utredning och anklagades för ”hindrande av rättvisa”.

– Det här är det närmsta vi kommit till Watergate. Det finns till och med ett liknande språkbruk här. Jag tror att Trump kommer ha väldigt svårt att twittra sig ur detta och peka finger på något annat denna gång. Han kan inte göra extrema saker varje dag och tro att han klarar sig.

Tror du att Trump kommer att kunna sitta kvar?

– Jag vill inte säga han är borta imorgon. Men Trump har kommit väldigt djupt i någonting som är svårt att komma ur.

LÄS MER: Analys: ”Riksrätt” nämns nu på ett helt annat sätt än tidigare

Frågan om riksrätt har dykt upp

Elizabeth Walentin betonar dock att det inte är något ”expressystem”, utan det krävs i ett första steg att många republikaner måste gå emot presidenten.

– Vi är inte där ännu, men fortsätter han så här så kommer en process att komma igång.

Även den republikanske senatorn John McCain hänvisar till Watergate-skandalen.

– Vi har sett den här filmen förut. Jag tycker det verkar som vi har nått en punkt där det påminner om Watergate, säger han till Politico.

Reaktionerna på New York Times uppgifter om att Trump ska ha uppmanat Comey att avsluta utredningen mot Flynn är enorma i USA och nu har frågan om riksrätt dykt upp.

Flera kongressledamöter har i intervjuer sagt att man är nära en sådan process.

Nancy Pelosi, ledamoten av USA:s representanthus, antyder att Trump kan ha begått ett övergrepp mot rättsstatsprincipen.

– I bästa fall har president Trump allvarligt missbrukat sin verkställande makt. I värsta fall har han hindrat rättvisan, säger hon.

En högt uppsatt anställd i Vita huset som Daily Beast talat med är ännu mer frispråkig i en annonym intervju:

– Jag kan inte se hur Trump inte är ”completely fucked”.

Vita huset dementerar uppgifterna

Vita huset dementerar dock New York Times uppgifter i ett uttalande:

”Presidenten har aldrig bett Comey eller någon annan att avsluta någon utredning. Presidenten har fullständig respekt för våra brottsbekämpande organ och alla utredningar som utförs. Det är ingen saklig eller korrekt bild av samtalet mellan presidenten och Comey”.

Så vem ska man tro på, den förde detta FBI-chefen eller president Donald Trump. Det verkar som att ord står mot ord.

– Trump har hävdat att han har spelat in Comey. Så i sådana fall är det är inte ord mot ord utan snarare anteckningar mot inspelat, säger Elizabeth Walentin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet