Marine Le Pen erkänner sig besegrad efter valförlusten. Foto: TT

Det här blir Marine Le Pens nästa steg – lovar transformera partiet

Uppdaterad
Publicerad

Omedelbart efter valförlusten lovade Marine Le Pen att drastiskt förändra partiet. Det kan handla om att tona ned invandringsfrågan för att locka fler väljare.

Samtidigt sneglar allt fler anhängare mot 27-åriga systerdottern Marion Marechal Le Pen – som ses som en möjlig efterträdare.

Det blev storseger för Emmanuel Macron i det franska presidentvalet. Marine Le Pen, som kandiderade för Nationella Fronten, var inte sen med att utlova förändringar och sade att hon skulle bilda en ny politisk grupp, rapporterar The Independent. Hon lovade att drastiskt förändra sin politiska rörelse och öppnade för möjligheten att byta namn på partiet, skriver The Guardian.

”Jag föreslår att inleda en förvandling av vår rörelse för att skapa en ny politisk kraft”, skrev hon på Twitter kort efter förlusten.

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: Le Pen erkänner sig besegrad: ”Jag har gratulerat Macron”

Valförlusten betyder dock inte att partiet kommer att försvinna. Partiets kärnfrågor terrorhot, invandring, massarbetslöshet och flyktingkrisen lever kvar i den politiska debatten.

– Nationella Fronten är inte slut. Vi har ingen anledning att tro att jobbmarknaden kommer att förändras till det bättre de närmaste åren. Vi har ingen anledning att tro att globaliseringens negativa inverkan kommer att upphöra de kommande åren. Det kan bli färre röster på Nationella Fronten, men om läget är dåligt 2022 (vid nästa presidentval reds. anm.) kan de öka igen, säger Jean-Yves Camus, chef för Observatoriet för radikal politik vid Jean-Jaurès-sftiftelsen i Paris till The Guardian.

Locka fler väljare

Statsvetaren Göran von Sydow vid Svenska institutet för Europapolitiska studier håller med.

– Det finns ingen anledning att tro att inte Nationella Fronten ska fortsätta vara en politisk kraft i Frankrike. Det här är ett parti som har funnits ganska länge och haft betydande framgångar i 30 års tid, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Marine Le Pen tog över efter pappa

Däremot tror han att det kommer att bli en ganska stor intern diskussion om hur man ska utveckla partiet. Kritiker hävdar att Marine Le Pen inte gjorde någon bra valrörelse och valspurt.

Göran von Sydow tolkar Marine Le Pens ord efter valförlusten som att hon vill försöka bredda partiet för att locka fler väljare.

– Å ena sidan är det här det starkaste resultat som Nationella Fronten haft i ett val, å andra sidan är det en ganska tydlig förlust. Om deras långsiktiga ambition är att vinna presidentvalet måste de börja fundera på hur de ska kunna locka ännu fler väljare. Många väljare motiverades att rösta emot Nationella Fronten och Le Pen, utmaningen är hur man kan ta bort diaboliseringen, bilden av att Nationella Fronten är omöjliga att rösta på, säger han.

Ta avstånd från partiets arv

För att klara det måste Marine Le Pen ytterligare ta avstånd från arvet som partiet bär på sedan hennes far ledde partiet och tona ned de radikala inslagen. Partiet har redan rört sig åt vänster i sin ekonomiska politik och kan eventuellt komma att tona ned sin profil i frågor som handlar om kultur, invandring och indentitet, menar Göran von Sydow.

– Marine le Pen har försökt framställa Nationella Fronten som ett mindre radikalt politiskt parti, men det är lång väg kvar till dess att franska väljare betraktar det som ett normalt parti.

Systerdottern möjlig arvtagare

Samtidigt blickar allt fler anhängare mot Marine Le Pens systerdotter, 27-åriga Marion Marechal Le Pen, som röstades in i parlamentet 2012. Hon har radikalare åsikter än sin moster och betraktas som den som kan leda Frankrike mot ett ”frexit” (EU-utträde). Eftersom Nationella Fronten har många unga väljare – 44 procent av väljargruppen18–24 år röstade på partiet – skulle hon kunna ge opinionssiffrorna en skjuts framåt, skriver The Independent.

LÄS MER: Marine Le Pen bryter med sin far

Göran von Sydow ser Marion Marechal Le Pen som är en tänkbar efterträdare, eftersom partiet i mångt och mycket drivs som ett familjeföretag – men i nuläget tror han att Marine Le Pen sitter säkert. Att ersätta henne med Marion Marechal Le Pen är inte helt riskfritt.

– Hon uppfattas som mer radikal än Marine Le Pen, hon står längre till höger. Det kan medföra spänningar i partiet och förändrar partiets profil.

I nuläget tror han att partiet satsar på att dra nytta av valframgångarna inför det stundande parlamentsvalet i juni.

– Jag tror att man kommer att försöka etablera sig som den huvudsakliga oppositionskraften i fransk politik.

Se Dokument inifrån: Marine Le Pens väg mot makten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet