Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Opinionssiffrorna pekar mot en ja-seger, enligt SR:s Danmarkskorrespondent Samuel Larsson. Foto: SVT

Folkomröstning om försvarsförbehåll: ”Danmark har inte suttit vid bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 8 öppnar vallokalerna. Tidigare folkomröstningar Danmark haft om EU-undantag har resulterat i ett tydligt nej, men nu ser det ut att vända.

– Den här gången verkar det luta åt att skrota försvarsförbehållet, säger Sveriges radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson i Morgonstudion.

EU:s försvarssamarbete handlar om fredsbevarande och stabiliserande militära insatser i Europas närområde. Nu ska Danmark folkomrösta om huruvida landet ska delta fullt ut i det samarbetet.

– Danmark har inte varit vid bordet när de här sakerna diskuterats. Varken själva politiken, man har inte haft möjlighet att lägga in sitt veto, och man har inte finansierat eller deltagit med trupp i de här EU-insatserna. 

Omröstningar bakåt i tiden, när det kommer till att omvärdera undantag som Danmark har i sitt EU-medlemskap, har landat i ett nej. Men nu ser det ut att kunna sluta i ett ja.

I klippet hör du SR:s korrespondent Samuel Larsson förklara mer inför dagens folkomröstning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.