Satellitbild av området där flyget kraschade. Foto: Maxar Technologies/ TT

Det här vet vi om flygkraschen i Iran

Uppdaterad
Publicerad

17 av de 176 personer som omkom i flygkraschen i Iran var hemmahörande i Sverige – men vad var det egentligen som hände? Två officiella versioner av vad som hänt flight PS752 spreds – tills en av dem visade sig vara sanningen. Här är vad vi vet...

... OM KRASCHEN

Flight PS752, en Boeing 737-800, lyfter från Tehrans internationella flygplats Imam Khomeini International Airport tidigt på onsdagsmorgonen den 10 januari. Ombord planet, som är på väg till Ukrainas huvudstad Kiev, finns 167 passagerare och nio besättningsmän. Men bara några minuter efter start händer något och flight PS752 kraschar. Samtliga ombord omkommer.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

... OM DE AVLIDNA

Alla passagerare ombord avled. Ombord planet fanns 17 personer hemmahörande i Sverige, varav sju hade svenska pass och tio var folkbokförda i Sverige. Passagerarna kom även från Ukraina, Afghanistan, Tyskland och Storbritannien. Värst drabbas Kanada och Iran – 138 av de 176 passagerarna var på väg mot Kanada. 82 var iranier och 57 kanadensare.

... OM VARFÖR PLANET STÖRTADE

Den första förklaringen till det påstådda haveriet kom från Ukrainas ambassad i Iran, som inledningsvis uppgav att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna. Uppgifterna ifrågasattes av flera länder som i stället anklagade Iran för att ha skjutit ner flygplanet av misstag.

Några dagar senare medgav Iran att raketer avfyrade av misstag orsakat kraschen. På Twitter skrev president Hassan Rouhani:

”Islamiska republiken Iran beklagar djupt detta katastrofala misstag. Mina tankar och böner går till alla sörjande familjer. Jag ger mina mest uppriktiga kondoleanser”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet