Det här vet vi om MS804:s sista flygning

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 02.30 på torsdagsmorgonen är ödet för Egyptairs flight MS804, på väg från Paris till Kairo, någorlunda klarlagt. Vad som hände sedan är än så länge höljt i dunkel. Det här är vad vi hittills vet om den ödesdigra resan.

  • Den 19 maj klockan 23:09 lyfter Egyptairs flight MS804  från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris med 56 passagerare och tio besättningsmedlemmar ombord på väg till Kairo, en resa som normalt tar omkring fyra timmar.
  • Klockan 02.30 försvinner planet från radarn, cirka 45 minuter innan det var planerat att landa och 280 kilometer från den egyptiska kusten, enligt flygbolaget.
  • Grekiska flygledare hade kontakt med MS804 strax innan planet försvann från radarskärmarna. Planet befann sig då på 11.280 meters höjd och höll en hastighet på 800 km/h, enligt flygbolaget.
  • Planet föll 22.000 fot, omkring 6.700 meter, och hamnade i spinn innan det försvann, enligt den grekiske försvarsministern. Planet gjorde en 90-gradig högergir följt av en 360-gradig vänstersväng innan det försvann från radarn.
  • Vid 12:30 bekräftar Frankrikes president Hollande att planet kraschat. Tidigare har beskeden varit motsägelsefulla. Egypten och Frankrike sätter i gång var sin utredning av olyckan.
  • Senare samma dag kommer motstridiga uppgifter att man hittat vrakdelar i Medelhavet. Men först dag två i sökandet, på fredagen, bekräftar egyptiska myndigheter att man funnit vrakdelar från planet samt kvarlevor från passagerare, ca 30 mil norr om den nordegyptiska kuststaden Alexandria.
  • Brandlarmen ombord på planet utlöstes strax före planet kraschade i Medelhavet, enligt flygdata som CNN tagit del av. Även Frankrikes flygsäkerhetsmyndighet BEA bekräftar att flera signaler som indikerade att det fanns rök på planet skickades ut innan planet försvann.

Fakta om Egyptairs flight MS804

  • Planet var av en av världens vanligaste modeller, en Airbus A320. Det var flygplanets femte flygning för dagen.
  • Kaptenen hade 6.275 flygtimmar, varav drygt 2.100 i en Airbus A320. Andrepiloten hade 2.766 flygtimmar. Flygplanet tillverkades 2003.
  • Bland passagerarna fanns 30 egyptier, 15 fransmän, två irakier, en britt, en belgier, en kanadensare, en tchadier, en kuwaitier, en portugis, en saudier och en sudanes.

Flera spekulationer om orsaken

Vad som än så länge är oklart är anledningen till olyckan, även om det spekuleras kring ett eventuellt terrordåd.

  • Egyptens premiärminister Sherif Ismail säger till nyhetsbyråer att det är för tidigt att säga om det rör sig om ett tekniskt fel eller ett terrordåd. Flygminister Sherif Fathi har dock sagt att det är mer troligt att det rör sig om en terrorattack än ett tekniskt fel, enligt AP.
  • Rysslands Alexander Bortnikov, chef för den ryska federala säkerhetstjänsten, menar att det uppenbarligen rör sig om en terrorattack. Ett ryskt passagerarplan kraschade över Sinaihalvön i oktober i fjol och enligt Moskva var det en terrorattack.
  • En högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla säger att ”infrared and multi-spectral imagers” tyder på att det kan ha varit en explosion ombord. Enligt flygsäkerhetsexpertern Hans Kjäll avser termen sannolikt bilder från sensorer monterade på amerikanska spaningssatelliter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet