Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gratuleras efter att man enats om ett nytt uträdesavtal med EU. Foto: TT

Det innebär det nya brexitavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Det nya brexitavtalet innebär att Nordirland kommer att tillämpa EU:s tullregler. På så vis garanterar man att en hård gräns inte uppstår på Irland. De stora förlorarna? De nordirländska unionister som inte vill förändra relationen med övriga Storbritannien.

Enkelt sammanfattat innebär det nya avtalet att Nordirland kommer att tillämpa EU:s tullregler. Därmed undviker man risken att en hård gräns, med fysiska hinder och tullkontroller, uppstår på den irländska ön.

Däremot kommer en tullgräns, om avtalet godkänns av det brittiska parlamentet, troligen istället att uppstå vid hamnarna mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

– Man offrar Nordirland för att Storbritannien ska kunna lämna EU, säger James Savage, ansvarig utgivare på tidningen The Local.

Slopat backstop

I det nya avtalet har man alltså slopat Theresa Mays så kallade backstop-lösning som innebar att hela Storbritannien riskerade att bindas till EU:s tullunion om ingen annan lösning på gränsfrågan nåddes.

Enligt avtalet kommer produkter som fraktas från Storbritannien till Nordirland inte att beskattas per automatik, men om varorna ”riskerar” att transporteras vidare till republiken Irland kommer de att beskattas, skriver BBC. Hur det blir med varor som fraktas åt andra hållet är inte helt klart, men en lösning kan enligt BBC vara att de beskattas och därefter återbetalas om det visar sig att produkterna blir kvar i Storbritannien.

Tullarna påverkar inte varor som skickas mellan privatpersoner. Det kommer inte heller uppstå någon kontroll av privatpersoners bagage.

DUP förlorare

De stora förlorarna i det nya avtalet är det nordirländska partiet DUP, som agerar stödparti till Tories i det brittiska parlamentet.

– Hela deras existens bygger på att man vill att Nordirland ska vara en fullvärdig medlem i Storbritannien, säger James Savage.

– De gillade aldrig Theresa Mays avtal men det här är ännu värre, fortsätter han.

Samtidigt innebär det nya avtalet ökat inflytande för Nordirlands lagstiftande församling. Efter fyra år kommer församlingen få möjlighet att rösta om de nya reglerna vilket i förlängningen kan komma att tvinga fram förändringar.

För att utträdesavtalet ska bli verklighet måste det nu godkännas av det brittiska parlamentet som håller ett extrainsatt sammanträde på lördag. Frågan är om det kan bli verklighet utan stöd från Nordirländska DUP som redan meddelat att man kommer rösta nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.