Tisdagens strejktåg blir en första signal om hur tufft motståndet från gatorna kommer bli mot Emanuel Macrons förslag om förändringar på arbetsmarknadsområdet, skriver Christoffer Wendick. Foto: TT

Det kokar i revolutionens vagga

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Halva Frankrike stannar i dag för ett kort tag. För landets nye president väntar inget mindre än starten på alla bataljers moder. Nämligen slaget om den franska arbetsmarknaden som han själv dragit igång.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Den här kampen är egentligen omöjlig att vinna. Tidigare presidenter försökte, men tvingades till reträtt. Men Emanuel Macron har två saker som hans två senaste föregångare saknat: stark majoritet i parlamentet och en självbild som närmar sig gudarnas.

Det egna partiet La république en Marche, Republiken på väg, vann en jordskredsseger i valet och har nu ensamt mer än hälften av alla platserna i nationalförsamlingen.

Gudalik president

Och liknelsen med gudarna, den gjorde han själv före valet då han sa att Frankrike behöver en president som likt romerska guden Jupiter styr världen på avstånd. För att ta ner liknelsen på jorden, alltså någon som låter regeringen sköta den dagliga politiken och själv kommer med impulser från Elyséepalatset. Just så som det var tänkt att en fransk president ska vara, menar Macron.

Gudalike Macron har det skämtats friskt om. Men principen att inte själv hamna i centrum för den dagliga politiska strider kan vara en smart taktik. I stället får hans regering ge sig ner i gyttjan och brottas med fackförbunden, med vänstern och med Nationella fronten under hösten. Dagens strejk är bara början, lovar motståndarna.

LÄS MER: Landsomfattande protester mot Macron

Strejken blir en första indikation på motståndet

Även om bara ett av de stora fackförbunden, tillsammans med tre små, står bakom dagens manifestation kan ilskan ändå kännas ända in i presidentsalarna.

Att resa sig mot de som bestämmer finns i nästan var fransmans DNA. ”Till vapen medborgare!” sjungs inför landskamper, på nationaldagen och vid manifestationer. Hur många som sluter upp i strejktågen idag blir en första signal om hur tufft motståndet från gatorna kommer bli. Med stora landsomfattande strejker och protester blir det allt svårare för en president att hålla sig fjärran.

”Ger inte efter för latmaskar”

Förutom en lång intervju i tidskriften Le Point har president Macron inte uttalat sig om sin reform sedan valet. Han har faktiskt inte gett några längre intervjuer alls. Men under ett besök i Aten i fredags halkade han ner i gyttjan igen.

”Jag ger inte efter för varken latmaskar, cyniker eller extrema”, sa han apropå aktuella arbetslagsförslaget.

Latmaskar? Genast ryckte hans stab ut och förklarade att latmaskarna presidenten syftade på var de som suttit vid makten utan att göra något de senaste 15 åren. Men motståndarna ser Macrons ord som en förolämpning mot fransmännen, och verkar upprymda av att ”Jupiter” trillat ner från molnen.

Handskarna är kastade

”Idioter, cyniker, latmaskar – allihop ut på gatorna den 12 och 23 september”, svarade vänsterledaren Jean-Luc Melénchon.

Handskarna är kastade, låt bataljen om den franska arbetsmarknaden börja.

LÄS MER: Så har Emmanuel Macrons första 100 dagar gått

LÄS MER: Enorma utmaningar väntar Macron

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.