Det amerikanska fartyget USS Decatur (vänster) var bara 41 meter ifrån det kinesiska fartyget (höger) när det tvingades väja. Foto: U.S. Navy via gCaptain

Analys: Det mullrar på det Sydkinesiska havet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Spänningen stiger på det Sydkinesiska havet och utvecklingen är farlig, säger Australiens försvarsminister Christopher Pyne. Stämningen mellan de båda supermakterna USA och Kina börjar bli riktigt hotfull.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Inte sedan i april 2017 har de kinesiska och amerikanska flottorna gått så provocerande nära varandra som under helgens incident, då den amerikanska jagaren USS Decatur seglade tolv sjömil från de omdebatterade Spratlyöarna i det Sydkinesiska havet.

Den möttes då av den kinesiska jagaren Luyang, vars framfart tvingade det amerikanska skeppet ur kurs. De båda fartygen ska enligt uppgifter från den amerikanska marinen ha varit bara omkring 40 meter från att kollidera. 

Femte sammandrabbningen

Helgens aggressiva sammandrabbning på Sydkinesiska havet är också den femte sedan sekelskiftet. Och den äger rum samtidigt som Kina och USA trappar upp sin pågående handelskonflikt.

Bakom helgens fartygsincident ligger den territoriella striden om den viktiga farleden, där en tredjedel av världens fartygsfrakt passerar och där stora olja- och gasfyndigheter tros finnas. Kina, Vietnam, Filippinerna, Taiwan, Malaysia, Indonesien och Brunei gör alla anspråk på delar av havet och dess rev.

Kina hävdar historiskt rätt

Men Kina hävdar att man har historisk rätt till området, och att det man gjorde i helgen var att helt enkelt varna den amerikanska jagaren för att komma in på kinesiskt, militärt område. Incidenten ses av styret i Peking som en klar provokation från USA:s håll, och sådana bör man upphöra med, sade Kinas försvarsministerium i ett uttalande igår till flera kinesiska medier.

Och samtidigt som Kina och USA nu konfronterar varandra på det Sydkinesiska havet så eskalerar alltså den ekonomiska konflikten nationerna emellan. Den 1 september införde USA importtullar på kinesiska varor och godkände samtidigt en stor vapenorder till Taiwan – bägge dragen mycket provokativa för Kina.

Och svaret kom också fort från Peking. Regering säger nu att man tills vidare ställer in de planerade säkerhetssamtalen mellan den amerikanska och kinesiska försvarsministern.

Omvärlden ser också spänt på händelseutvecklingen i Sydkinesiska havet, och det som skulle kunna leda fram till en militär konfrontation mellan de två stormakterna Kina och USA.

I Australien reagerade försvarsministern Christopher Pyne med oro på senaste händelserna i Sydkinesiska havet. Han varnade kineserna: ”Vi kommer att räkna varje hot eller aggressiv taktik som destabiliserande och potentiellt farlig,” sade Pyne till tidningen  South China Morning Post.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.