Vänster: SPD:s blivande partiledare Andrea Nahles vid en presskonferens under söndagsmorgonen. Höger: SPD-kassören Dietmar Nietan och t.f. partiledaren Olaf Scholz meddelar röstresultatet. Foto: TT

Analys: Det politiska dödläget är brutet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Drygt fem månader efter valet har Tyskland äntligen en ny regering i sikte. De drygt 460 000 socialdemokratiska medlemmarna har under stor vånda gett partiledningen grönt ljus till fortsatt samarbete med Angela Merkel. Det politiska dödläget är brutet, men Socialdemokraternas kris är uppenbar.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Särskilt bland de yngre partikamraterna inom SPD finns en stark vilja till förnyelse som man helst velat ägna sig åt i oppositionsställning.

SPD:s blivande partiledare Andrea Nahles har uppmanat till en framtidsdebatt så snart som möjligt. Den debatten lär behövas – partiet är i kris och tappar väljare till både De Gröna och till det invandringskritiska högerpartiet Alternativ för Tyskland.

Val i Tyskland 2017

Inget drömläge för nyval

Det var sannolikt de senaste låga opinionssiffrorna som fick Socialdemokraterna att rösta för att delta i en nyupplaga av den stora koalitionen. Partiets bottennoteringar på 17-18 procent är inget drömläge för ett nyval.

Den senaste INSA-mätningen gav SPD 15,5 procent, att jämföra med 20,5 som blev valresultatet och var ett rekordlågt betyg från väljarna.

AFD går fram

De stora opinionsinstitutens senaste noteringar visar att det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, samtidigt klättrar uppåt från 12,6 procent i valet till 14-15 procent. Enligt institutet INSA är AFD till och med större än SPD med 16 procent av väljarstödet.

När Merkel-eran inleddes 2005 var det en stor sensation att socialdemokratiska SPD blev Merkels partner i Die Grosse Koalition, GroKo som den kallas.

Kritik mot Merkel

Under den första Merkel-ledda regeringen gick finansministerposten till SPD, vilket många inom dagens CDU verkar ha förträngt. Merkel har fått hård kritik internt för att ha släppt den viktiga ministerposten till Socialdemokraterna i den nya regeringskonstellationen.

– Vi lyckades i alla fall få kanslersposten, har varit en av de många syrliga och ironiska kommentarerna inom CDU.

Hoppades på liberalt samarbete

Merkel II, som hennes andra regering kallas, var en koalition med det liberala FDP, som många inom CDU under den senaste valrörelsen hoppades på i stället för en fortsättning med Socialdemokraterna.

Nu blev det SPD som skrevs in i historieböckerna i regeringarna Merkel III och Merkel IV, som även lär bli Merkels sista.

Merkels drag

Debatten inom CDU har alltmer handlat om tiden efter Merkel och hon har med några schackdrag försökt att påverka partiets framtid. Genom att peka ut en möjlig efterträdare, den Merkeltrogna AKK, Annegret Kramp-Karrenbauer försöker Angela Merkel reglera och kontrollera sin egen exit.

Utmaningar på gång

Men ännu står Merkel kvar vid rodret och hon och hennes ministrar saknar inte arbetsuppgifter. Handelskrig med USA, Brexit och EU:s budgetförhandlingar med ökande motsättningar mellan öst och väst är några av utmaningarna för den nya tyska regeringen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet