USA:s justitieminister Jeff Sessions förnekar att han någonsin ska ha ljugit. Foto: TT

Jeff Sessions: ”Det var kaos från dag ett”

Publicerad

USA:s justitieminister Jeff Sessions vittnade i dag under ed inför representanthusets justitieutskott. Han har tidigare anklagats för att ljuga, något som han bestämt förnekar.
Under utfrågningen säger han att han nu minns att han hade ett möte med Donald Trumps före detta utrikespolitiske rådgivare George Papadopoulos som informerade om Rysslandskontakterna.

Sessions har vid minst två tillfällen tidigare, under ed, sagt att han varken hade några möten med ryska representanter, eller kände till någon i kampanjen som hade det.

Under utfrågningen i representanthusets justitieutskott säger Jeff Sessions att han nu minns att han hade ett möte med Donald Trumps före detta utrikespolitiske rådgivare George Papadopoulos i mars 2016. Jeff Sessions säger också att han blev informerad om att det pågick försök att ta kontakt med den ryska regeringen för ett möte mellan Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin, men att han markerade emot det iniativet.  Han säger att han inte minns hur någon annan på mötet, bland andra Donald Trump, reagerade.

Kampanjen var kaotisk

För Sessions var utfrågningen en svår balansgång, eftersom han vid minst två tillfällen tidigare – och under ed – sagt att han varken hade några möten med ryska representanter, eller kände till någon i kampanjen som hade det.

I förhören säger Sessions att kampanjen var kaotisk och att han har haft väldigt svårt att redogöra för var han var och vem han träffade olika dagar.  Han gick till hårt försvar mot anklagelser om att han skulle ha ljugit under ed.

–Det är en lögn, sade Sesssions inför i representanthusets justitieutskott.

I FBI:s utredning framkommer det Papadopoulos har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland, bland annat med en person med nära band till Kreml.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet