Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Explosionen skapade ett svampmoln som täckte himlen. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brandmän saknas efter explosionen i Beirut: ”Som om de gått upp i rök”

Uppdaterad
Publicerad

Tio brandmän och en sjuksköterska var bland de första att svara på larmet om en brand i Beiruts hamnområde. De hamnade mitt i den massiva explosionen.
– När jag kom fram till hangaren fanns där ingen brandbil, ingen ambulans. Det var som de gått upp i rök, säger befälet Raymond Farah till Al Jazeera.

Klockan var strax innan sex på tisdagseftermiddagen då räddningstjänsten i Beirut fick höra av polisen att en tjock rök låg över stadens hamn.

Förstelöjtnant Raymond Farah, som tog samtalet, berättar för Al Jazeera att det till en början var oklart vad som orsakat branden. Han vägrade att skicka personal till platsen innan han visste.

Efter en stund ringde en säkerhetstjänsteman och berättade att elden var lös i en hangar med fyrverkerier.

Ett team på nio brandmän och en sjuksköterska skickades till platsen. De höll tät kontakt med Raymond Farah via telefon.

”Något är fel”

Väl på plats vid det brandhärjade området släpptes brandbilen och ambulansen in genom en port av soldater som stod vakt.

Enligt teamet var det något som inte stod rätt till.

– Något är fel. Det är en kraftig brand och vi hör ett galet ljud, berättade de för Raymond Farah och bad om förstärkning.

Raymond Farah och några andra på stationen började att göra sig redo för att åka ut och bistå sina kollegor.

”Ingen brandbil, ingen ambulans”

Väl nere vid brandbilarna träffades de av den enorma explosionen. Hela staden drabbades. 158 personer har konstaterats döda och 6 000 personer ska ha skadats.

Trots kaoset i staden lyckades Raymond Farah ta sig ner till hamnen där hans utsända team befunnit sig.

Men han kunde inte hitta dem.

– När jag kom fram till hangaren fanns där ingen brandbil, ingen ambulans. Det var som om de gått upp i rök. Den största biten som vi hittat av dem är inte större än en hand, säger Raymond Farah.

En person från teamet, sjuksköterskan, har konstaterats död. Resten är fortfarande spårlöst försvunna.

Enligt brigadgeneral Najib Khankarli, högsta chef för Beiruts räddningstjänst, hade man ingen aning om att den brinnande hangaren innehöll 2,750 ton ammoniumnitrat, ett högexplosivt ämne, innan händelsen.

– Hade vi vetat så hade vi agerat helt annorlunda. Vi hade evakuerat området och hade absolut inte skickat dessa unga män och kvinnor till platsen, säger Najib Khankarli till Al Jazeera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Beirut

Mer i ämnet