Detta har hänt: Gripandet av George Floyd

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. Poliserna har avskedats men demonstranter kräver att de också ställs inför rätta. Protesterna mot polisbrutalitet och rasism har spridits till flera amerikanska städer.

2020

25 maj: Fyra poliser rycker ut efter att butikspersonal larmat om att de misstänker att en man försökt betala med falska sedlar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mannen, George Floyd, sitter enligt butikspersonalen i en bil utanför butiken, framgår det från samtalet till larmnumret 911.

Enligt bilder från övervakningskameror sätts George Floyd i handbojor, rapporterar Washington Post.

En 17-årig förbipasserande lägger ut en tio minuter lång video på Facebook som visar hur en handfängslad George Floyd ligger på magen på marken intill en polisbil, medan en polis trycker sitt knä mot hans nacke. George Floyd vädjar flera gånger: “Snälla, jag kan inte andas”.

George Floyd förklaras senare död på sjukhus.

Videon sprids som en löpeld.

26 maj: Enligt polisens egna utsago gjorde George Floyd motstånd och avled av medicinska skäl, rapporterar the New York Times.

Minneapolis borgmästare håller presskonferens och meddelar att de fyra poliserna har avskedats samt att fallet utreds av FBI.

Familjemedlemmar till George Floyd medverkar i CNN och säger att poliserna borde ställas inför rätta för mord.

Tusentals människor samlas i Minneapolis och protesterar mot att svarta utsätts för övervåld i USA.

27 maj: Protesterna som började fredligt börjar urarta och sprids till flera städer. Demonstranter i Minneapolis drabbar samman med kravallpolis som använder tårgas. Flera butiker plundras och byggnader sätts i brand.

USA:s president Donald Trump uppmanar på Twitter FBI att öka på takten i utredningen av ingripandet.

28 maj: Protesterna fortsätter för tredje dagen i rad och eskalerar.

Nationalgardet kallas in av Minneapolis guvernör och borgmästaren utlyser undantagstillstånd i 72 timmar.

President Donald Trump twittrar om oroligheterna och kallar det ”brist på ledarskap”.

Under natten till fredag rapporterar flera amerikanska städer om skottlossning.

En polisstation sätts i brand i Minneapolis.

29 maj: Twitter lägger en varning på president Donald Trumps tweet där han kallar de våldsamma demonstranterna för ligister och avslutar med “när plundringarna startar, då börjar skjutningarna”. Ett citat sprunget från 1967, rapporterar the Guardian.

En av de fyra poliser som deltog i ingripandet mot George Floyd åtalas för dråp och vållande till annans död. Övriga tre utreds för brott i samband med händelsen.

Oroligheterna fortsätter, i Minneapolis införs utegångsförbud och i Washington leder demonstrationer till att Vita huset tillfälligt stängdes ned.

CNN:s reporterteam grips mitt i en direktsändning.

30 maj: Oroligheterna fortsätter över hela USA och demonstrationerna gör att området kring Vita huset tillfälligt stängs. Flera kändisar ger sitt stöd till demonstranterna samtidigt som det rapporteras om dödsfall i samband med protesterna.

31 maj: Protester bryter ut även i Europa. George Floyds bror Philonise Floyd bror berättar om sitt samtal med Donald Trump och uppger att den amerikanska presidenten inte verkade vilja lyssna på honom. Nya kravaller bryter ut vid Vita huset.

När demonstrationerna går in på sitt sjätte dygn har fler än 20 städer infört utegångsförbud och Nationalgardet kallats in i minst 15 delstater. En tankbil kör in i en folkmassa i en protestmarsch på en motorväg i Minneapolis.

1 juni: Rättsläkarna kommer fram till att George Floyd dödades.

2 juni: En polischef i Louisville i delstaten Kentucky sparkas efter att en svart man skjutits till döds av polis under en demonstration i staden. Trump hotar med att kalla in militären för att stoppa protesterna. Fyra poliser skjuts i St Louis och en i Las Vegas.

8 juni: Den 44-årige polisman som misstänks ha orsakat 46-årige George Floyds död anklagas officiellt för dråp i en häktningsförhandling i Minneapolis.

28 augusti: Åklagarsidan yrkar på strängare straff än vanligt för de fyra poliser som var delaktiga när Floyd kvävdes till döds. Åklagaren argumenterar för att det finns en rad försvårande omständigheter.

8 mars 2021: Juryprocessen i samband med den stundande rättegången mot Derek Chauvin, den polis som höll knät mot George Floyd, inleds. Dom väntas falla i april. De övriga tre poliserna väntas åtalas i augusti senare i år.

29 mars 2021: Rättegången mot polismannen Derek Chauvin inleds i Minneapolis. Chauvin står åtalad för ”second-degree manslaughter”, dråp, och ”second-degree murder”, mord. Under den första rättegångsdagen vittnade bland annat en kvinnlig larmoperatör och en förbipasserande man som försökte ingripa vid händelsen.

George Floyds familj höll samma dag en presskonferens utanför domstolen. De gick sedan ned på knä i åtta minuter och 46 sekunder utanför domstolsbyggnaden.

Bakgrund: Kända fall av polisvåld mot svarta i USA

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: Tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: Polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: I staden Tulsa, Oklahoma, filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta utsätts för vita polisers övervåld väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet