De rättsliga turerna kring Julian Assange har varit många. Foto: TT

Detta har hänt i fallet Assange

Uppdaterad
Publicerad

De rättsliga turerna kring Julian Assange har varit många. Detta har hänt i fallet:

Efter ett besök i Sverige i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. I november samma år häktades han i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Månaden efter greps han av brittisk polis, men släpptes fri mot borgen efter en vecka. Han placerades i husarrest på ett gods i östra England, iförd fotboja.

I februari 2011 beslutade en brittisk domstol att Assange skulle överlämnas till Sverige. Assange överklagade beslutet.

Beviljades asyl

När Storbritanniens högsta domstol i juni 2012 satte stopp för ytterligare överklaganden tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad, för att slippa bli utlämnad till Sverige. Han beviljades asyl.

Samtidigt fortsatte svenska Åklagarmyndigheten, med åklagare Marianne Ny i spetsen, att kräva att Assange skulle komma till Sverige för att låta sig förhöras. Men Wikileaksgrundaren vägrade med motiveringen att han var rädd för att Sverige skulle utlämna honom till USA.

I mars 2015 gick Åklagarmyndigheten med på att åka till London för att genomföra förhören där. Men för att tillåta förhören krävde Ecuador en garanti för att Sverige inte skulle lämna ut Assange till USA. När Sverige sade nej inleddes ett arbete för att ta fram ett avtal om rättshjälp mellan de båda länderna.

Klart för förhör

När avtalet var klart i december 2015 skickade Sverige in en formell begäran om att få förhöra Assange på ambassaden. Men Sverige fick nej, bland annat med motiveringen att det saknades en lista på de frågor som skulle ställas. Då skickade Sverige in en ny begäran, och i juni en påminnelse. Nu har Ecuador gett sin tillåtelse att höra Assange på ambassaden i London.

Wikileaksgrundaren överklagar samtidigt Stockholms tingsrätts beslut om att inte ompröva häktningsbeslutet.

Under alla rättsliga turer har tre av ärendena hunnit preskriberas. I augusti 2015 preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Den 19 maj 2017 meddelade åklagarmyndigheten att utredningen om misstänkt våldtäkt läggs ned, trots att fallet preskriberas först 2020. Men även om utredningen om den misstänkta våldtäkten lagts ned är det inte säkert att Assange lämnar Ecuadors ambassad, dit han tog sin tillflykt 2012 för att slippa bli utlämnad till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet