Utanför grottan Tham Luang i Thailand förbereder sig militärpersonal inför att gå in i grottan för att fortsätta räddningsarbetet. Foto: Athit Perawongmetha/TT

Detta har hänt i grottan i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

12 pojkar och deras fotbollstränare försvann vid en utflykt till grottsystemet Tham Luang Nang Non den 23 juni. Efter tio dagar hittas de vid liv – och ytterligare sju dagar senare lyckas alla 13 personer räddas ur grottan. Här är det som hänt:

  • Lördag den 23 juni: Pojkarna, som är i åldern 13-16, och deras 25-årige fotbollstränare går in i det fyra kilometer långa grottsystemet Tham Luang Nang Non som de enligt uppgift ville utforska efter en fotbollsmatch. Men fotbollslaget kommer inte ut igen – troligtvis har de fastnat därinne på grund av kraftigt regn. Samma kväll rapporteras de vara saknade av sina familjer och direkt inleds sökandet. Delar av pojkarnas tillhörigheter hittas utanför grottan.  
  • Söndag den 24-29 juni: Sökinsatsen trappas upp, bland annat hittas hand- och fotavtryck vid grottan. Dykare från den thailändska militären, amerikanska militärer och brittiska dykexperter tar sig in i grottsystemet. Bland annat har de med sig mat och syrgastuber. Omkring tusen personer är nu involverade i räddningsarbetet och medier över hela världen följer händelseutvecklingen. Vatten pumpas ut från grottan samtidigt som man planerar att borra ett hål i berget för att ta sig in.   
  • Lördagen den 30 juni: Dykare från den amerikanska flottans Navy Seal-förband lyckas nå fram till en förgrening inne i grottan, bara två-tre kilometer från den plats där gruppen tros befinna sig. Tack vare tiotals vattenpumpar har vattennivån sjunkit något.  
  • Måndagen den 2 juli: Miraklet inträffar – de tolv pojkarna och deras 25-årige tränare hittas vid liv. Hela världen följer händelsen och räddningsarbetarna och familjemedlemmarna gläds och pustar ut. Nu återstår dilemmat med att få ut pojklaget ur grottan. Gångarna beskrivs som extremt trånga och passagen in till platsen där pojkarna befinner sig växlar i nivåskillnad.  
  • Onsdagen den 4 juli: Larm om att mer regn är att vänta inom de närmsta dagarna gör att evakueringen måste påskyndas. Pojkarna kan inte ens simma, men måste på kort tid lära sig att dyka. Narongsak Osatanakorn, guvernör i Chiang Rai där pojkarna finns, betonar att inga onödiga risker ska tas.  
  • Torsdagen den 5 juli: En ny lösning presenteras – hundratals industripumpar ska göra det möjligt för det pojkarna att lämna grottan till fots. Samtidigt arbetar militären på att få in en fiberkabel i grottan som ska göra att pojkarna kan höra och eventuellt se sina föräldrar.  
  • Fredagen den 6 juli: En före detta elitsoldat har drunknat i samband med räddningsaktionen, men trots olyckan fortskrider räddningsarbetet. Olyckan är det första stora bakslaget för räddningsaktionen som inleddes för nästan två veckor sedan. Nu undersöker man om man kan få ut pojkarna i etapper – en tredjedel eller en fjärdedel på vägen, för att en eventuell akut dykning ut skulle bli så kort som möjligt.  
  • Söndag den 8 juli: De första fyra pojkarna evakueras ur grottan och förs med ambulans till sjukhus.  
  • Måndag den 9 juli: Ytterligare fyra pojkar evakueras. Därmed är åtta av tolv pojkar förda ut från grottan.  
  • Tisdag den 10 juli: Enligt thailändska marinen är alla 12 pojkar, och deras fotbollstränare, nu räddade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet