Foto: Niclas Berglund, SVT

Detta har hänt – IS-svenskar i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Terrorsekten den Islamiska staten erövrade stora landområden i Syrien och Irak för sex år sedan. När IS var som störst styrde man över åtta miljoner människor och ett område lika stort som Storbritannien.

Idag har det gått ett och ett halvt år sedan IS förlorade den sista spillran av sitt så kallade kalifat.

Tusentals IS-medlemmar och deras familjer tillfångatogs i striderna när de kurdledda SDF-styrkorna erövrade Baghouz i nordöstra Syrien. 

Männen fängslades, medan kvinnor och barn hamnade i fånglägren Al Hol och Roj-lägret. 

IS-medlemmar fängslade i överfulla läger

Idag hålls ungefär 70 000 personer i fånglägren Al Hol och Roj i Rojava i nordöstra Syrien. 43 000 är barn. 

I de överfulla lägren är det ont om sjukvård, mat och vatten, och även säkerheten är bristfällig. Kvinnliga IS-anhängare har fortsatt att utöva terrorsektens ideologi och straffat andra kvinnor som ansetts ha brutit mot reglerna. Vittnesmålen om mord, våldtäkter och misshandel har strömmat ut ur lägren. Samtidigt har hundratals barn dött på grund av de usla humanitära förhållandena i Al Hol. 

Svenska kvinnor har rymt

Flera svenska kvinnor har också rymt från Al Hol-lägret. Några har tillfångatagits av syriska armen och fängslats i Damaskus, andra har tagit sig till Turkiet där de gripits av turkiska myndigheter, eller tagit sig tillbaka till Sverige. Samtidigt brottas det kurdledda självstyret i Rojava med stora ekonomiska problem. 

I början av oktober beslutades det att 25 000 syrier kommer att släppas från Al Hol för att lätta på trycket i det överfulla lägret. De som blir kvar är främst de utländska medborgarna i lägret. Tidigare har 4000 syrier släppts från lägret i samarbete med lokala klaner vars ledare garanterat att de kommer att övervaka att de släppta inte kommer att gå med i IS igen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.