Över 1 000 personer har dött efter jordbävningen och tsunamin i Indonesien, uppger katastrofmyndigheten i landet. Foto: Reuters

Detta har hänt: Jordskalvet och tsunamin vid staden Palu i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område i närheten av staden Palu, på ön Sulawesi i Indonesien, drabbades i slutet av september 2018 av en omfattande naturkatastrof. SVT Nyheter har sammanställt här vad som hänt, hur dödssiffran steg och förståelsen av förödelsens omfattning växte. Detta har hänt – dygn för dygn:

FREDAG 28 SEPTEMBER

Under eftermiddagen, svensk tid, kommer de första rapporterna om en jordbävning i närheten av staden Palu, på ön Sulawesi i Indonesien. Skalvet uppmätte 7,5 på richtersskalan. Tsunamivarning utfärdardes i samband med skalvet, men drogs tillbaka efter en dryg halvtimme. Kort därefter slog en tsunamivåg in över ön. Snart konstaterades total förödelse och flera hundra dödsoffer.

Tsunamin i Indonesien

LÖRDAG 29 SEPTEMBER

I sociala medier publiceras bilder av hur tsunamivågen dundrar in över staden Palu. Samtidigt växer förståelsen för hur svårt det kommer bli att få ett grepp om omfattningen av naturkatastrofens effekter.

SÖNDAG 30 SEPTEMBER

Dödssiffran efter skalvet och tsunamin på den indonesiska ön Sulawesi fortsätter att stiga. Minst 832 personer har bekräftats döda, meddelar landets myndigheter på söndagen. Samtidigt kommer rapporter om att många människor fortfarande tros vara fast under rasmassor, och hjälporganisationer uppger att de ännu inte kunnat komma fram till de drabbade platserna.

MÅNDAG 1 OKTOBER

Räddningsarbetet i Indonesien försvåras av bristen på grävmaskiner. Dessutom har ett omfattande strömavbrott gjort det omöjligt att kommunicera på flera ställen.

Indonesiens myndighet för katastrofhantering meddelar att volontärer börjat gräva en hundra meter lång massgrav, som ska kunna rymma uppåt 1 300 dödsoffer. Projektet inleds delvis för att undvika sjukdomsspridning.

Första rapporterna kommer om att det system som varnar för tsunami i området slutade fungera strax innan den sex meter höga vågen slog in mot ön Sulawesi i Indonesien i fredags.

SVT Nyheters team på plats på drabbade ön Sulawesi, Indonesien. ”Det kommer att ta lång, lång tid att bygga upp de här samhällena igen”, konstaterar utrikeskorrespondent Samir Abu Eid.

TISDAG 2 OKTOBER

Natten mot tisdag, svensk tid, inträffar två jordbävningar i havet 25 mil sydväst om ön Sumba i södra Indonesien.

Dödssiffran stiger ytterligare. Minst 1 234 personer har dött efter jordbävningen och tsunamin i Indonesien, uppger katastrofmyndigheten i landet.

SVT:s team har nått fram till den hårt drabbade staden Palu. Efter att ha besökt flera olika stadsdelar under dagen konstaterar Samir Abu Eid att död och förödelse är det som just nu dominerar staden: ”Många har mun- och nässkydd här i stan. Det är framförallt för att det luktar... det finns en stank av död här som är väldigt obehaglig”, säger han.

ONSDAG 3 OKTOBER

En talesperson från Indonesiens katastrofmyndighet meddelar att det officiella dödstalet har höjts till 1 407.

TORSDAG 4 OKTOBER

Antalet döda stiger ytterligare något, till 1 424 personer, enligt Indonesiens katastrofmyndighet. En talesperson för myndigheten uppger att fler offer fortfarande ligger begravda bland lera och rasmassor.

SÖNDAG 7 OKTOBER

Antalet döda fortsätter att stiga, och når över 1 700 personer. Samtidigt saknas 5 000 personer, enligt en talesperson för Indonesiens katastrofmyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet