Foto: OPCW

Detta har hänt: Ryska spionoperationer som avslöjats

Uppdaterad
Publicerad

Förr tvättade underrättelsetjänsterna sin byk i det fördolda, men så är inte fallet längre. Den senaste tiden har västvärlden öppet pekat ut ryska agenter som skyldiga till attacker mot deras länder.

Hackerattack i Nederländerna 

I oktober 2018 anklagar Nederländerna fyra ryssar för att ha spionerat på OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, samt på utredarna av MH17-flygplanskraschen i Ukraina.

Enligt utredarna har ryssarna hackat sig in OPCW:s it-system via deras trådlösa nätverk från en bil på en parkering i närheten av kontoret.

Männen, som är officerare för den militära underrättelseorganisationen GRU, hade kommit till Nederländerna på diplomatpass.

Samma personer har senare även anklagats av det amerikanska justitiedepartementet för cyberattacker i USA och ett flertal andra länder.

Polisen redovisar den utrustning som användes för att hacka OPCW från en bil. Foto: TT

Nervgift i Storbritannien

I mars 2018 förgiftades en tidigare rysk spion och hans dotter i brittiska Salisbury av nervgiftet novitjok. Båda överlevde attacken. Storbritannien anklagade Ryssland för att ligga bakom och utvisade 23 ryska diplomater. Ytterligare nästan 20 länder skickade hem ryska diplomater i solidaritet med Storbritannien.

I september pekade Storbritannien ut två ryska män som ansvariga för attacken. Männen nekar till anklagelsen och säger i rysk tv att de var i Salisbury som turister.

Men de talade ut under falsk identitet och är egentligen agenter för den ryska underrättelsetjänsten GRU.

De utpekade säger till tv-kanalen Russia Today att de ville se katedralen i Salisbury. Foto: RT

Rysk spion på amerikansk ambassad

I augusti 2018 pekas en kvinna som arbetat för amerikanska Secret Service i Moskva i tio års tid ut som rysk spion. Misstankarna mot henne väcktes redan 2016 när det framkom att hon haft regelbundna möten med personer från den ryska säkerhetstjänsten. Hon avskedades sommaren därpå i det tysta.

Kvinnan jobbade i tio år på den amerikanska ambassaden i Moskva. Foto: TT

Inblandning i USA:s presidentval

I februari 2018 åtalades 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i USA:s presidentval. De anklagades i den så kallade Rysslandsutredningen för att ha iscensatt politiska kampanjer och för att ha köpt reklamutrymme med målet att så misstro mot det politiska systemet och att hjälpa Donald Trump till makten.

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.