Två män, som uppger sig för att vara talibaner, poserar med en RPG i provinsen Zabul. Foto: ALLAUDDIN KHAN/TT

Detta har hänt: Talibanernas framfart i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har under våren och sommaren inlett en våldsam offensiv och tar nu kontroll över stora delar av Afghanistan.

Allt började med att USA drog tillbaka sina trupper i landet – och sedan dess har utvecklingen gått snabbt utför.

  • 15 augusti: Talibanerna går in i Kabul och utropas som segrare

Tidigt på söndagsmorgonen står det klart att att även landets fjärde största stad Jalalabad fallit i talibanernas händer. Senare under söndagsförmiddagen började talibanerna ta sig in i Kabul ”från alla håll”. Några stridigheter har dock inte utbrutit och talespersoner för talibanerna uppger att man inte ska bruka våld eller gå in i själva stadskärnan.

Talibanernas maktövertagande

Talibanerna tar på söndagskvällen över presidentpalatsen. President Ashraf Ghani har lämnat landet och befinner sig nu i Tadzjikistan. Under söndagskvällen skriver presidenten i ett inlägg på Facebook att talibanerna vunnit.

  • 14 augusti: Talibanerna kommer allt närmare Kabul

Huvudstaden Kabul är i princip omringad och talibanerna har slagit läger cirka fem mil därifrån. Under lördagen har talibanerna tagit kontroll över Logarprovinsen, strax söder om Kabul, och ska enligt uppgifter till AP ha nått fram till ett distrikt bara 11 kilometer från staden.

Talibanerna har tagit över staden Mazar-e-sharif i norra Afghanistan, enligt provinsmyndigheterna. Säkerhetsstyrkorna flyr mot den uzbekistanska gränsen, rapporterar Reuters.

  • 13 augusti: En vecka – 17 provinshuvudstäder

Frammarschen fortsätter. På bara en vecka har talibanerna tagit kontroll över 17 av landets 34 provinshuvudstäder, enligt nyhetsbyrån AP.

Under fredagen tar talibanerna bland annat över kontrollen i Lashkar Gah i södra delen av landet och Qala-e-Naw i nordvästra delen.

Utrikesminister Ann Linde meddelar att personalstyrkan på Sveriges ambassad i Kabul kommer att begränsas.

  • 12 augusti: Ytterligare fyra provinsstäder erövras

Erövringen av städer fortsätter och talibanerna tar sent på kvällen över landets näst största stad, Kandahar, där den fundamentalistiska rörelsen grundades på 90-talet. Tidigare under dagen intogs även provinshuvudstäderna Herat och Firus Koh, samt Ghazni som ligger omkring 15 mil från Kabul.

USA och Storbritannien börjar evakuera sina ambassader i Kabul och flyger hem delar av sin personal.

  • 11 augusti: Presidenten försöker samla motoffensiv

Den afghanska presidenten Ashraf Ghan flyger till Mazar-i-Sharif, en stad i de norra delarna av landet, för att försöka samla en motoffensiv med hjälp av landets specialstyrkor. På kort tid har talibanerna tagit kontroll över mer än 60 procent av Afghanistan, enligt Reuters.

Den amerikanska militären befarar att talibanerna snart kan få kontroll över Kabul.

  • 10 augusti: Nya provinsstäder tas över

Talibanerna rapporteras ha intagit provinshuvudstaden Farah de i västra delarna av landet samt Pul-e-Khumr som ligger runt 20 mil norr om huvudstaden Kabul. Det är den sjunde respektive åttonde huvudorten att falla i den fundamentalistiska rörelsens händer.

Tiotusentals människor har tvingats på flykt sedan striderna bröt ut. Många människor sover på gatorna i Kabul.

  • 9 augusti: Nya strider i söder

Talibanerna tar över Aibak – helt utan strid. Det är den sjätte provinshuvudstaden som erövrats på mindre än en vecka. Minst 27 barn har dödats och 136 skadats under de senaste tre dagarnas eskalerande våld runt om i landet, larmar FN:s barnfond Unicef.

Nato fortätter sitt tillbakadragande av trupperna. Samtidigt rasar strider mot regeringsstyrkor i södra Afghanistan, bland annat Kandahar och Helmand. Regeringssidan försöker blåsa nytt liv i de egna styrkornas stridsmoral och talar om ”stora förluster” på talibansidan och en förbättrad säkerhetssituation.

  • 8 augusti: Talibanerna intar staden Kunduz

Efter hårda strider med regeringsstyrkor uppges talibanerna har tagit kontroll över storstaden Kunduz. Staden i provinsen med samma namn ligger i de norra delarna av landet och beskrivs som strategiskt viktig. Den ligger nära gränsen till Tadzjikistan och är en viktig kommersiell knutpunkt, inte minst för drogsmugglingen.

Senare samma dag tog talibanerna även kontroll över provinshuvudstaden Sar-e-Pul.

  • 6 augusti: Talibanerna intar två provinsstäder

Talibanerna behärskar redan stora delar av landsbygden, men på mindre än ett dygn intar man nu två provinshuvudstäder. När rörelsen, utan strid, åker in i ökenstaden Zaranj i provinsen Nimruz är det första gången som en provinshuvudstad intas sedan 2016. Motståndet var hårdare men inte tillräckligt när talibanerna några timmar senare intog staden Sheberghan, provinshuvudstad i Jawzjan.

Samma dag meddelade den afghanska regeringen att dess högsta presstalesperson Dawa Khan Menapal skjutits till döds i Kabul.

  • 14 juli: Viktig gränsövergång erövras

En av Afghanistans viktigaste gränsövergångar, Spin Boldak, erövras av talibanerna. Gränspassagen i syd går längs vägen mellan miljonstaden Quetta i Pakistan och afghanska Kandahar. Vägen fortsätter sedan ner till Karachi, Pakistans största stad och en av Indiska oceanens viktigaste hamnar. Där antas mängder av heroin kunna smugglas ut över världshaven, något som talibanerna beräknas dra i miljarder på varje år.

  • 4 juli: Distrikt i Kandahar tas över

Det viktiga distriktet Panjawi i provinsen Kandahar tas över av talibanerna efter intensiva strider med afghanska regeringsstyrkor. Distriktet ligger nära provinsens huvudstad Kandahar, som i mitten av 1990-talet var talibanernas huvudstad.

  • 2 juli: USA lämnar stor militärbas

Både amerikanska och internationella styrkor lämnar militärbasen Bagram utanför huvudstaden Kabul. Basen har varit den största och viktigaste för USA:s styrkor under hela kriget i Afghanistan.

  • 22 juni: Erövrar gränsövergång mot Tadzjikistan

Talibanerna erövrar staden Shir Khan Bandar som är Afghanistans huvudsakliga gränsövergång till grannlandet Tadzjikistan. Gränsen ligger i anslutning till en 700 meter lång bro som bekostades av USA för att främja handeln mellan grannländerna.

  • 8 maj: Bombattentat mot flickskola

Flera sprängladdningar detonerar vid en flickskola i huvudstaden Kabul. Minst 90 personer omkommer och över hundra skadas, nästan alla offer är skolbarn mellan elva och femton år. Attentatet kommer att bli det dödligaste i landet på över ett år.

  • 14 april: Beskedet från Biden

Nytillträdde presidenten Joe Biden meddelar att USA och dess trupper kommer att dra sig tillbaka och lämna Afghanistan. Senast den 11 september – ett symboliskt datum från USA – ska samtliga amerikanska soldater ha lämnat landet.

– Det är dags att avsluta USA:s längsta krig. Det är dags för amerikanska trupper att komma hem, sa Joe Biden i ett tv-sänt tal.

Varningar höjs om att ett tillbakadragande riskerar att försämra läget i det redan fragila landet.

Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet