Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i klippet vad olika länder lockar med för att få människor att vaccinera sig. Foto: Storyblocks / AP

Detta lockar länderna med för att få fler att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Skydd mot en potentiell dödlig sjukdom kanske inte är räcker för alla. I ett försök att få fler att vaccinera sig erbjuder länder och företag alltifrån vapen till kossor.

Under onsdagen utlyste USA:s president Joe Biden ”a month of action” och presenterade en rad initiativ för att få fler medborgare att vaccinera sig. Bidenadministrationens mål är att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerade på nationaldagen den fjärde juli. I dag är cirka 63 procent av invånarna vaccinerade.

Ett hundratal privata företag har anslutit sig till de amerikanska myndigheternas initiativ och erbjuder bland annat baseballbiljetter och munkar. Majoriteten av initiativen handlar om företag som ger tid eller extra lön till anställda som vaccinerar sig.

Ett företag, som inte finns med på myndigheternas lista, är en verksamhet i Michigan som erbjuder färdigrullade marijuanacigaretter.

Lottar ut vapen

Även på delstatsnivå finns försök att locka fler till vaccinmottagningarna. Ohio, New Mexico och Kalifornien tillhör de delstater där invånarna kan vinna pengar i vaccinlotterier.

Delstaten West Virginias inititativ att lotta ut vapen, stipendier och lastbilar har mötts av kritik från vissa invånare.

En ko i veckan

Vaccinbokningarna i thailändska Mae Chaem uppges ha stigit kraftigt sedan myndigheterna i distriktet meddelat att de kommer lotta ut en ko i veckan, året ut.

I Israels huvudstad kunde invånarna i huvudstaden få gratis pizza och hummus när de vaccinerade sig i februari. Och i Polen drar man under juni månad igång ett lotteri där medborgarna kan vinna upp till 2,5 miljoner kronor.

”Tillräcklig motivation i Sverige”

I Sverige finns det redan tillräckligt många som vill vaccinera sig enligt den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Jag tror inte det fungerar med finansiella morötter för att vaccinera sig i Sverige.

Nio av tio svenskar vill vaccinera sig enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

– Vi har tillräcklig motivation. Jag tror vi kanske kommer hamna allra högst i vaccinationsligan, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet