Polis i närheten av operan i centrala Wien, efter vad som beskrivs som ett terrordåd. Foto: JOE KLAMAR/AFP/TT

Detta vet vi om terrordådet i Wien

Uppdaterad
Publicerad

• Minst en gärningsperson öppnade eld på flera olika platser i centrala Wien, med början intill en synagoga strax efter klockan 20 på måndagkvällen.

• Minst fyra personer har dödats, dessutom sköts en gärningsman till döds av polis. Inledningsvis trodde man att det rörde sig om minst två terrorister, men av övervakningsbilder att döma agerade gärningsmannen ensam.

Terrorattack i Wien

• Enligt Österrikisk polis är den dödade gärningsmannen Kujtim Fejzulai, en 20-årig IS-sympatisör född i Österrike men har också medborgarskap i Nordmakedonien. Han är tidigare dömd för att ha försökt resa till IS terrorvälde i Syrien och var enligt polisen beväpnad med automatvapen och ett fejkat bombbälte.

• Polisen har under onsdagen gjort razzior mot 18 adresser och gripit 14 personer med kopplingar till den misstänkte Kujtim Fejzulai. Sökningen begränsas inte enbart till huvudstaden.

• Minst 22 personer har skadats, sju av dem allvarligt. En av de skadade är polis.

• UD har i nuläget inga uppgifter om skadade eller avlidna svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Wien

Mer i ämnet