– Hemlängtan är svår. Det är svårt att inte få vara med den lille och se när han kryper första gången och kan sätta sig upp själv, säger polska Dawid Dzienisz som arbetar som elektriker i Sverige. Foto: Mikael Eriksson/ SVT Nyheter

Direktiv om lika arbetsvillkor splittrar EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet EU-medborgare som arbetar tillfälligt i Sverige är större än någonsin. Och den största gruppen utgörs av polacker. 

- Lönen här är 70% högre än i Polen, men det är väldigt jobbigt att vara ifrån barnen så länge, säger elektrikern Dawid Dzenisz.

I Polens hamnstad Gdansk bor 24 åriga Patrycja Gumovska. Hon har två små barn. Sedan ett år tillbaka befinner sig hennes man, elektrikern Dawid Dzenisz på ett kraftverksbygge i Bro, norr om Stockholm.

- Han kommer hem varannan månad, men det är svårt när man är ensam med två barn, säger Patrycja.

EU-valet 2019

”Jobbigt att vara ifrån barnen”

Just nu är Patrycja upptagen med bröllopsbestyr. Hon och Dawid ska gifta sig i slutet av sommaren.  Dawid jobbade på varvet I Gdansk och det var behovet av att spara pengar till bröllopet som låg bakom hans beslut att tacka ja till ett utlandsjobb.

Vi möter honom en tidig morgon i den hyrda villan tillsammans med sju polska elektrikerkollegor innan de ska iväg till arbetsplatsen.

- Lönen här är 70% högre än i Polen, men det är väldigt jobbigt att vara ifrån barnen så länge.

I EU införs snart ett nytt så kallat utstationeringsdirektiv som innebär krav på att sådana som Dawid och hans kollegor ska ha lönevillkor som motsvarar svenska arbetares. Men diskussionen om EU ska lägga sig i frågor om arbetsvillkor och sociala villkor splittrar EU-parlamentet. MP, S och Fi och en av SDs ledamöter röstade för medan C, KD, L och M röstade emot liksom en av SD:s ledamöter. Vänsterns representant deltog inte i omröstningen.

Kritiken: Kan öka arbetslösheten

Polen och Ungerns regeringar har gått till EU-domstol för att stoppa det nya direktivet.

- Vi är emot det, säger Karol Rabenda, politiker från Gdansk som kandiderar till Europaparlamentsvalet för partiet Överenskommelse som ingår i den polska regeringskoalitionen.

- Direktivet är ett utslag för protektionism från länder som inte klarar av konkurrensen från polska företag. Det slår mot våra företag och riskerar att leda till ökad arbetslöshet.

Enligt Arbetsmiljöverket arbetade 106 799 personer från andra EU-länder i Sverige under 2018, en kraftig ökning jämfört med året före. Fyra av tio kommer från Polen.

Elektrikern Dawid Dzenisz i Bro ska snart återvända till Gdansk. Han har lovat sig själv och sin fästmö att stanna i hemlandet efter bröllopet.

-Det finns viktigare saker än pengar, säger han. Jag vill se mina barn växa upp och tänker inte återvända utomlands.

Den polska regeringens motstånd mot EU:s krav på bättre lönevillkor för utstationerade arbetare från andra EU-länder har han inte mycket till övers för:

- De borde värdesätta sina egna arbetare bättre. Gjorde de det skulle de inte behöva ge sig av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet