Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ryska kartan där Ukraina knappt finns Foto: Sebastian Strandberg / SVT / EVN

Kriget i Ukraina

Överblick

Markerad händelse

Fyra döda efter ukrainsk attack

Under måndagen dog fyra personer i en ukrainsk beskjutning nära ryska gränsstaden Belgorod, rapporterar The Guardian.

- Fyra personer dödades i byn Nikolskoye efter en attack mot ett privat bostadshus, sa den ryska guvernören Vyacheslav Gladkov.

Den ryska staden Belgorad har flera gånger tidigare blivit beskjuten av Ukraina. I december 2023 dog 25 personer och över 100 skadades i en ukrainsk missilattack.

Bild från en video från den ryska nödsituationsministeriets telegramkanal från de ukrainska attackerna den 30 december 2023. Foto: AP

Drönarattacker mot ryska oljeraffinaderier fortsätter

Ukraina har de senaste två veckorna utfört drönarattacker mot ryska oljeraffinaderier.

Enligt The Insider har det hittills i år skett 15 drönarattacker mot 13 oljeraffinaderier i nio ryska regioner. Enligt uppgifter till kanalen ska raffinaderierna tappat en del kapacitet efter attackerna. En bild som delas av Torbjörn Törnqvist,
vd för internationella energibolaget Gunvor Group.

Enligt honom ska Ukrainas drönarattacker lyckats slå ned den ryska oljeraffinerikapaciteten med cirka 600 000 fat per dag. Det rapporterar Bloomberg.

Markerad händelse

Uppgifter: EU vill införa tull på ryskt spannmål

Enligt uppgifter till Financial Times planerar EU att införa skatter på spannmål från Ryssland samt Belarus. Det skulle vara den första restriktionen på mat sedan Ukrainakriget började.

Tullen ska omfatta 95 euro per ton spannmål från Ryssland och Belarus enligt personerna tidningen pratat med. Något som skulle höja priserna med minst 50 procent.

Skatter kan också komma att läggas på oljeväxter och produkter därav från länderna.

Polen och de baltiska staterna har länge argumenterat för förslaget. Något som EU dragit sig för då det enligt dem skulle kunna störa den globala livsmedelsmarknaden och skada låginkomstländer.

Charles Michel: "Europa måste ställa om till krigsekonomi"

På grund av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina behöver Europa ställa om till en krigsekonomi. Det skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel i en text på sajten euractiv. I artikeln skriver Michel att Ryssland är "ett allvarligt militärt hot för vår europeiska kontinent"

"Vi måste stärka vår militära förmåga både för Ukraina och för Europa", skriver Michel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Video: Så ser ryska byn ut efter hårda strider

Under söndagen hävdade det ryska försvarsdepartementet att man hindrat proukrainska väpnade grupper att ta tränga sig in över den ryska gränsen i Belgorod-regionen. Hårda strider utspelade sig, enligt departementet, i och omkring den ryska byn Kozinka där den ryska militären använde både flygbomber, drönare och artilleri mot de pro-ukrainska styrkorna.

I en video som publicerats i en lokal Telegramgrupp syns stor förödelse i byn. SVT har geolokaliserat videon till Kozinka.

Den oberoende nyhetstjänsten Astra skriver att fem ryska soldater skadades när Kozinka besköts med det sovjetiska artillerisystemet "Grad" i lördags.

I fredags uppgav guvernören i Belgorod att runt 400 invånare evakuerats från Kozinka och två andra gränsbyar.

Markerad händelse

Borrell: Stöd för att ge ryska pengar till Ukraina

Det råder en "stark konsensus" bland EU:s utrikesministrar för att donera vinsterna från de ryska tillgångar som ligger frysta inom unionen till Ukraina, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell enligt Reuters.

Uttalandet kom vid en presskonferens efter ett ministermöte i Bryssel på måndagen. Borrell understryker att stödet inte är enhälligt, men att det trots det är starkt.

Omkring 190 miljarder tillhörande Ryssland ligger som en följd av EU:s sanktioner frysta inom unionen. Pengarna beräknas generera uppemot 20 miljarder euro fram till 2027.

Markerad händelse

Ukraina: Ryssland skjuter sju gånger mer än vi

Ivan Havryliuk, Ukrainas vice försvarsminister, skriver på Ukrinform att den ryska militären har tillräckligt med ammunition för att "dominera slagfältet under lång tid".

Enligt honom avfyrar ryssarna sju gånger fler artillerigranater varje dag än vad den ukrainska militären gör. Detta i kombination med Rysslands numerära övertag både i luften och på marken tyder på att de hoppas på ett utdraget krig, enligt Havryliuk.

Han understryker att fler högteknologiska vapen från väst är Ukrainas nyckel till segern.

"Det är extremt viktigt att varje försvarare har moderna vapen som bidrar med ett teknologiskt övertag", skriver han.

En ukrainsk artillerist på sydfronten i mitten av januari. Foto: Kateryna Klochko/TT
Markerad händelse

Rysk guvernör: Fyra döda i ukrainsk attack

Vjatjeslav Gladkov, guvernör i den ryska Belgorod-regionen, uppger att antalet döda i en attack mot byn Nikolskoje på måndagen stigit till fyra personer.

"Räddningsarbetarna har dragit fram ytterligare två kvinnor ur rasmassorna", skriver Gladkov på Telegram.

Enligt Gladkov handlar det om en familj som dödats, bland annat en 17-årig pojke. En ung flicka ska ha överlevt och förts till sjukhus.

Gladkov anklagar den ukrainska militären för att ha utfört attacken.

Elva personer har dött och ett 90-tal skadats till följd av ukrainska attacker den senaste veckan, enligt den ryska statsstyrda nyhetsbyrån Tass.

Foto: Vjatjeslav Gladkov, Telegram
Markerad händelse

Boende i Belgorod uppmanas återigen ta skydd

Legionen Frihet för Ryssland skriver på Telegram att de inom kort kommer slå till mot "militära mål" i ryska Belgorod. De uppmanar stadsborna att ta skydd.

Gruppen har vid flera tillfällen manat till bland annat evakuering av gränsregionerna Belgorod och Kursk i samband med deras angrepp över gränsen under förra veckan.

Frihet för Ryssland, en av tre ryska styrkor som slåss på Ukrainas sida, har under stridigheterna hävdat att de tagit kontroll över ryska byar, påståenden som på grund av de pågående striderna är svåra att verifiera.

Ryska myndigheter har samtidigt flera gånger påstått att de kastat tillbaka grupperna över gränsen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kievbor oroliga: Kan bombas när som helst

Flera invånare i Kiev som Reuters pratat med uttrycker oro för framtiden efter det riggade ryska valet.

- Jag tror vi kan räkna med någon form av eskalation i Ukraina, men för det ukrainska folket är det inget nytt. Vi vet att Putins mål är att förstöra vårt land helt och hållet, säger Kievbon Halyna till nyhetsbyrån.

Översättaren Yuri jämför situationen i huvudstaden med andra världskriget.

"Vi måste vara på vår vakt, särskilt i storstäderna där det i nuläget är stilla. Ryssarna kan när som helst påbörja något stort och börja bomba", säger han.