Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Överblick

Ukraina: Ryskt presidentval i ockuperade regioner blir "ogiltigt"

Ukraina fördömde under lördagen Rysslands avsikt att anordna presidentvalsomröstningar på ockuperat ukrainskt territorium nästa år, rapporterar AP.

Det ukrainska utrikesdepartementet sa att alla sådana omröstningar som hålls i de ockuperade regionerna i landet skulle vara "ogiltiga" och lovade att alla internationella observatörer som skickas för att övervaka det ryska valet skulle "ställas inför ett straffrättsligt ansvar."

"Vi uppmanar det internationella samfundet att fördöma Rysslands avsikt att hålla presidentval i de ockuperade ukrainska territorierna, och att införa sanktioner mot de som är inblandade i deras organisation", sade Ukrainas utrikesdepartement.

Ukraina avlägsnar sovjetiska monument

Kommunalarbetare lyfte på lördagen bort statyn av Mykola Shchors, en sovjetisk fältbefälhavare från Röda Armén under det ryska inbördeskriget, från sin piedestal i den ukrainska huvudstaden Kiev.

Kommunala arbetare demonterar monumentet över Mykola Shchors befälhavare från Röda armén under inbördeskriget 1918-1921, i Kiev, Ukraina, 9 december. Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/TT
Kommunala arbetare demonterar monumentet över Mykola Shchors befälhavare från Röda armén under inbördeskriget 1918-1921, i Kiev, Ukraina, 9 december. Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/TT

Två civila kvinnor döda i rysk artilleribeskjutning

Under eftermiddagen har ryskt artilleri beskjutit ett bostadsområde i ukrainska Kupjansk.

Två civila kvinnor i 50- och 70-årsåldern har dött och en 30-årig man har skadats i attacken. Det uppger den ukrainska militäradministrationen i regionen Charkiv.

I Kiev har ett monument rest över den ukrainska soldaten
Oleksandr Matsijevskyj som blev avrättad av ryska soldater i december förra året.

Avrättningen filmades och klippet på när Matsijevskyj säger
“Slava Ukraina”, ära åt Ukraina, innan han skjuts till döds väckte stor uppmärksamhet världen över.

Matsijevskyj, jobbade som elektriker i Kiev gick frivilligt med i armén efter Rysslands invasion. Han har postumt tilldelats landets högsta ordensutmärkelsen “Ukrainas hjälte” av Zelenskyj och nu även fått en staty efter sig.

Se intervjun med Oleksandr Matsijevskyjs mamma i den här artikeln.

Foto: Roman Pilipey/AFP

Så går kriget - tre platser där kriget är mest avgörande just nu

Kriget har snart pågått i snart två år, men just nu är fronten relativt stillastående. Ukraina tvingas nu bygga befästningar, vilket kan tolkas som ett potentiellt nederlag enligt Jörgen Elving, före detta överstelöjtnant som löpande följer utvecklingen i Ryssland.

- Bygger man befästningar så är man beredd på att någonting kan hända, exempelvis att man misslyckas kapitalt med motoffensiven eller att ryssarna övergår till en förnyad offensiv, säger han.

Se de platser där kriget är mest avgörande just nu och hör Jörgen Elfving förklara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

En död i rysk drönarattack i Cherson

En civilperson har dödades och en annan skadades i samband med att ryska styrkor släppt explosivt föremål från en drönare över staden Beryslav i regionen Cherson i södra Ukraina. Det uppger guvernören Oleksandr Prokudin på Telegram. Åklagare har inlett en utredning om krigsförbrytelser kopplat till händelsen, rapporterar Reuters.

Ryska styrkor har enligt nyhetsbyrån upprepade gånger attackerat den västra delen av Cherson, särskilt regionhuvudstaden med samma namn, sedan soldaterna retirerade över floden Dnepr i slutet av förra året.

Markerad händelse

Zelenska: Lämnas att dö om västvärlden tröttnar

Den ukrainska presidentfrun Olena Zelenska varnar för att Ukrainas invånare riskerar att dö om västländerna inte fortsätter att ekonomiskt stötta landet. Det säger hon i en intervju med BBC, som kommer att sändas på söndagen.

- Om omvärlden tröttnar lämnas vi helt enkelt att dö, säger Zelenska till tv-kanalen.

Intervjun gjordes i samband med den gångna veckans besked att republikanerna i den amerikanska senaten tills vidare blockerar president Bidens stödpaket för Ukraina. Enligt Olena Zelenska är västvärldens stöd livsviktigt för Ukraina.

- Vi behöver verkligen hjälp. Enkelt uttryckt – vi kan inte tröttna på den här situationen. Gör vi det, så dör vi, säger hon i intervjun.

(TT)

Närbild på Zelenska i vit blus
Ukrainas första dam Olena Zelenska. Arkivbild. Foto: Stephanie Scarbrough/AP/TT

Ukrainska soldater vinterrustar med handvärmare

Vintern har kommit till Ukraina. Men inför den andra krigsvintern är soldaterna bättre förbredda på kylan. Det anser i alla fall läkaren "Osmak" som driver ett fältsjukhus nära Bachmut i den norra delen av Donetsk.

- När det kommer in sårade soldater ser vi ofta att de har handvärmare under sina kläder och i sina handskar. Det såg vi mer sällan under förra vintern. Men nu tar grabbarna bättre hand om sig själva, säger han till nyhetsbyrån AFP.

I fältsjukhusets källare har personalen isolerat dörrar och fönster med glasull och brädor. Där finns också en braskamin och bilvärmare har installerats i några av rummen.

I ett provisoriskt skyddsrum inte långt därifrån, i skogen nära Ukrainas östra frontlinje, befinner sig den ukrainske soldaten Dmytro och hans kamrat Volodymyr.

Ett av soldaternas största problem under den första krigsvintern i skyddsrummet var kölden, enligt Dmytro.

- Jag frös häcken av mig. När jag kom tillbaka från mitt pass drog jag alltid på mig allt jag kunde hitta: tre par byxor och flera jackor, säger 36-åringen.

I år har enheten installerat en liten dieseldriven bilvärmare vilket har pressat upp temperaturen i bunkern till behagliga 20 grader.

(SVT-TT)

En soldat i en dörrmynning
En ukrainsk soldat tar skydd i en bunker vid frontlinjen i den förstörda byn Andriivka i Donetskregionen. Arkivbild. Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Markerad händelse

Ukraina: Fått tillbaka flera olagligt deporterade barn

Ukrainas kommissionär för mänskliga rättigheter, Dmytro Lubinets, säger att de två arresteringsorderna som utfärdades för Rysslands president Vladimir Putin och den ryska barnombudsmannen Maria Lvova-Belova för olaglig deportation av barn till Ryssland under kriget har bidragit till att några av dem återlämnats, rapporterar Reuters.

Det var i mars som Internationella brottmålsdomstolen utfärdade arresteringsorderna.

Kiev säger att 19 546 barn har deporterats och att siffran kan vara högre.

På onsdagen fördes åtta barn tillbaka till Ukraina från Ryssland och de av Moskva ockuperade områdena, enligt ett avtal som förhandlats fram av Qatar. Lubinets säger att Ukraina hittills har lyckats återfå 387 barn från Ryssland.

Moskva säger sig ha transporterat tusentals ukrainska barn till Ryssland i syftet att skydda minderåriga som övergivits i en konfliktzon.

Svenska "Tulle" kämpar för Ukraina i informationskriget

Ukraina måste försvara sig på många fronter mot angriparen Ryssland. På webben pågår ett informationskrig där fakta står mot propaganda.

En av Ukrainas frivilliga soldater på det digitala slagfältet är svenske “Tulle” som är en del av det hemliga nätverket bakom nyhetssajten Inform Napalm.

Han jobbade under flera år för en myndighet i Ukraina och han har fått medalj för sin frivilliga insats under kriget.

Senaste om: Kriget i Ukraina