Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Frågan är hur många av den modernaste typen av robotar Ryssland har, och tragiskt sätt så kommer vi nog få se hur många de har, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT / Maxar technologies

Kriget i Ukraina

Uppgifter om läckt Zelenskyj-besök i Bryssel

Uppgifter om att ett nära förestående besök av Volodymyr Zelenskyj läckt ut har lett till anklagelser på hög nivå i Bryssel, rapporterar The Guardian.

Enligt tidningen skulle Ukrainas president komma till Bryssel på torsdag, men eftersom resor är riskfyllda för Zelenskyj ska planerna ha hållits hemliga.

Men två dygn före resan till Bryssel rapporterade italienska medier om det planerade besöket. Senare skrev också parlamentsgruppen EPP i en tweet att de ser fram emot att träffa presidenten. En tweet som raderades kort efter att den publicerats.

Enligt The Guardian riktas nu anklagelser mot EPP för att ha råkat läcka uppgifterna.

Om resan blir av kommer det att vara det andra kända utlandsbesöket Zelenskyj gör sedan Rysslands invasion för snart ett år sedan. I december reste han till USA för att träffa president Joe Biden.

Överblick

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Endast sju Natoländer når tvåprocentsmålet

Under 2022 nådde endast 7 av Natos 30 medlemsländer upp till målet att spendera 2 procent av BNP på försvaret.

Länderna som når målet är Estland, Grekland, Lettland, Litauen, Polen, Storbritannien och USA. Det framgår i Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs årsrapport som publicerades i dag.

Det land som spenderar högst andel av BNP på försvaret är Grekland på 3,54 procent. Det Natoland som lägger minst andel av BNP på försvaret är Luxenburg på 0,62 procent.

Enligt Stoltenberg hade Nato väntat sig att ytterligare två länder skulle nå målet.

- Men eftersom BNP har ökat mer än förväntat för vissa medlemsländer har två länder som vi trodde skulle nå 2 procent hamnat strax under 2 procent, sa Stoltenberg på en presskonferens.

Markerad händelse

Stoltenberg: Ryssland har bett Kina om vapen

Ryssland ska ha bett Kina om militärt stöd och den kinesiska ledningen har övervägt frågan. Det har Nato fått indikationer på enligt generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Däremot finns inga bevis på att några vapen har skickats till Ryssland från Kina, menar Stoltenberg.

I samband med Xi Jinpings besök i Moskva varnar Stoltenberg för en sådan utveckling.

- Kina bör inte ge militärt stöd till Ryssland, det skulle vara att stödja Ryssland olagliga krig, säger Stoltenberg på en presskonferens.

Japans premiärminister på plats i Kiev

Japans premiärminister Fumio Kishida befinner sig i den ukrainska huvudstaden Kiev, uppger japanska medier. Han har under de senaste dagarna besök Indien.

Under besöket kommer Kishida att "visa respekt för det ukrainska folkets mod och tålamod som försvarar sitt hemland under president Zelenskyjs ledning", enligt ett uttalande från det japanska utrikesministeriet.

Fumio Kishida väntas också erbjuda stöd till Ukraina vid ett möte med Volodymyr Zelenskyj och "visa sin absoluta förkastelse av Rysslands ensidiga förändring av status quo genom invasion och våld", heter det i ministeriets uttalande.

Den japanske ledaren är den ende G7-ledaren som hittills inte besökt Ukraina, och har på hemmaplan pressats att åka till det krigsdrabbade landet.

Kishidas besök i Kiev sker samtidigt som Kinas president Xi Jinping befinner sig på ett tre dagar långt besök i den ryska huvudstaden Moskva.

(TT)

Kina efterfrågar regelbundna möten med Ryssland

Kinas president Xi Jinping har bjudit in Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin att besöka Kina, rapporterar Reuters som hänvisar till den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Xi Jinping ska även ha uttryckt en önskan om regelbundna möten mellan de respektive ländernas premiärministrar.

Den kinesiske presidenten ska även ha bjudit in Rysslands president Vladimir Putin till den tredje upplagan av handelsforumet "Ett bälte, en väg" i Kina, rapporterar Reuters.

Kreml: "USA deltar redan i konflikten"

USA är delaktiga i konflikten mellan Ryssland och Ukraina, detta eftersom de ämnar att "besegra Ryssland", säger Nikolaj Patrushev, talesperson för det ryska säkerhetsrådet.

"Med målet att besegra Ryssland fortsätter USA och deras underordnade att pumpa den ukrainska regimen med vapen och är på så sätt redan en deltagare i konflikten" säger Patrushev enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

USA har inte kommenterat uttalandet.

Två ryska bombplan flög över japanskt vatten

Enligt Rysslands försvarsminister ska två ryska bombplan gjort en rutinflygning över det japanska havet, det rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyråer på tisdagen.

Flygningarna ska ha genomförts i enlighet med internationell lag och gjordes över neutralt vatten, citerades försvarsministeriet.

Under måndagen meddelade Japans utrikesdepartement att landets premiärminister Fumio Kishida är på väg till Ukraina för möta president Volodymyr Zelenskyj och erbjuda Ukraina sitt stöd.

Elin Jönsson: Ukraina skeptiskt till Kinas intentioner

I Ukraina ses det pågående mötet mellan Ryssland och Kina i Moskva som ett direkt hot. Ett eventuellt starkt militärt stöd till Ryssland från Kina skulle vara avgörande i det skedet kriget är nu, där båda sidor behöver mer vapen och ammunition, menar Elin Jönsson, SVT:s korrespondent i Ukraina.

- Man är livrädd för att Kina ska börja skicka ammunition och framförallt drönare som Kina är bra på, säger Elin Jönsson.

Från ukrainskt håll är man skeptisk till både Kinas intentioner och vad ett närmare samarbete länderna emellan kan leda till.

- Det är mycket som Kina behöver från Ryssland och man vill från Kinas håll nog inte se en rysk förlust i det här kriget, säger Elin Jönsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Bert Sundström om mötet mellan Kina och Ryssland

Måndagens möte mellan Ryssland president Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping varade i över fyra timmar. Under tisdagen fortsätter mötet och väntas beröra kriget i Ukraina och det som av Kina kallas för en fredsplan på 12 punkter.

- Det första punkten på listan är att alla länder är viktiga, också små länder, och att alla länders territoriella integritet måste respekteras. Vilket då går rakt emot Rysslands agerande i Ukraina, säger Bert Sundström, utrikesreporter SVT.

Kina och Rysslands officiella hållning är att de vill skapa fred, men en fred som är på ryska villkor, enligt Bert Sundström.

- En fred som inte respekterar Ukrainas rätt att bestämma över sitt eget land. Och en fred som vi i västvärlden inte tycker är rimlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Japans premiärminister till Ukraina

Japans premiärminister Fumio Kishida är på väg till Ukraina för ett besök, enligt Japans utrikesdepartement. Kishida har varit i Indien i ett par dagar och väntas komma till Ukraina under tisdagen. Han är den ende G7-ledaren som hittills inte besökt landet. Han väntas erbjuda Ukraina stöd.

"Premiärminister Kishida kommer starkt fördöma Rysslands aggression mot Ukraina och återigen bekräfta sin beslutsamhet om att upprätthålla den internationella ordningen baserad på rättsstatsprincipen" skriver ministern i ett uttalande inför mötet, rapporterar CNN.

Ukraina hävdar att rysk missiltransport har exploderat

Ukrainas försvarsdepartement uppger att en järnvägstransport av ryska missiler har exploderat i staden Dzjankoj på den annekterade Krimhalvön, rapporterar Reuters.

Missilerna ska ha varit avsedda för den ryska flottan i Svarta havet.

Ihor Ivin, som utsetts till chef för administrationen i Dzjankoj av Ryssland, har sagt att staden attackerats med drönare och att en man skadats, skriver den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt Ivin ska ett hus, en skola och en matbutik ha börjat brinna, och elnätet tagit skada.

Senaste om: Kriget i Ukraina