Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelaren och Unicef-ambassadören Orlando Bloom är en av flera kändisar som träffat president Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/SVT

Kriget i Ukraina

Nya EU-sanktioner mot rysk olja träder i kraft

Det embargo som EU riktat mot vissa ryska oljeprodukter har nu trätt i kraft. Embargot omfattar raffinerad olja, bensin och diesel som fraktas till sjöss från Ryssland.

Målet är att minska Rysslands inkomster från fossila bränslen och samtidigt hålla nere priset genom att inte helt förbjuda dem.

Kinas efterfrågan på diesel har ökat sedan landet släppt mer och mer på sina pandemirestriktioner, och ett totalt stopp på rysk olja och diesel skulle resultera i skenande priser världen över.

EU har fått se sig om efter alternativa leverantörer eftersom Ryssland tidigare täckt nära tio procent av unionens dieselbehov.

(TT)

Överblick

Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Tre saker som kan påverka kriget

Kändisar som skakar hand med den ukrainske presidenten, Norges leverans av Leopard-2-stridsvagnar och stridsflyg som till slut skickats till Ukraina. SVT:s utrikesreporter fördjupar tre händelser som kan påverka kriget i Ukraina just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Biden kräver att Ryssland släpper amerikansk journalist

I fredags uttalade sig Joe Biden för första gången om den amerikanske journalisten Evan Gershkovich som greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB misstänkt för spionage.

Biden kräver att han släpps fri.

Gershkovich, som jobbar för Wall Street Journal riskerar upp till 20 års fängelse, enligt statliga ryska nyhetsbyråer. USA har sedan tidigare uppmanat alla sina medborgare att som befinner sig i Ryssland att ta sig där ifrån.

Ukraina beställer 100 pansarfordon från Polen

Ukraina har beställt 100 bepansrade trupptransportfordon av typen Rosomak som tillverkas i Polen på licens från Finland, meddelar Polens premiärminister enligt AFP.

– Jag kommer med en order som lades i går av premiärminister Denys Sjmyhal på 100 Rosomak som kommer att tillverkas här, säger Mateusz Morawiecki under ett besök på fabriken i  staden Siemianowice Slaskie.

Ordern kommer att finansieras genom medel som Polen har fått från EU och pengar som Ukraina fått från USA, enligt premiärministern. Han uppgav inte vad kontraktet är värt i pengar.

(TT)

Markerad händelse

Sjojgu lovar ökade ammunitionsleveranser

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu lovar att öka leveranserna av ammunition till de ryska styrkorna som strider i Ukraina.

Det säger han i en video som publicerades av det ryska försvarsdepartementet på Telegram på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I videon deltar den ryske försvarsministern i ett möte med landets högsta militära ledning och säger:

- Volymen av leveranser av den mest efterfrågade ammunitionen har fastställts. Nödvändiga åtgärder vidtas för att öka dem.

Sjojgu har tidigare fått kritik, bland andra av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin, för att inte förse de ryska styrkorna i Ukraina med tillräckligt mycket ammunition.

Sergej Sjojgu besökte under onsdagen försvarsfabriker i Tjeljabinsk- och Kirovregionerna i Ryssland. Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Ukrainska soldater i en stridsvagn i närheten av staden Bachmut i Donetskregionen.

Foto: Genya Savilov/AFP/TT
Markerad händelse

Ryssland leder FN:s säkerhetsråd

I dag, den 1 april, tar Ryssland över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd (UNSC).

Ordförandeskapet i rådet roterar varje månad mellan de 15 medlemsstaterna. Ryssland kommer under sin månad att ansvara för att sätta agendan men kommer inte att ha stort inflytande över rådets beslut.

Ukraina har flera gånger krävt att Ryssland ska uteslutas från säkerhetsrådet sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari i fjol.

(TT)

Markerad händelse

Storbritannien: Små men dyrköpta ryska framsteg i Donbas

På flera håll vid frontlinjen i Donbasregionen har ryska styrkor gjort små framsteg, men samtidigt förlorat tiotusentals soldater.

Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

De stora förlusterna har resulterat i att den fördel Ryssland hade till följd av landets "partiella mobilisering" i höstas har slösats bort, skriver departementet vidare.

Britterna skriver också att det har blivit "alltmer uppenbart" att generalstabschefen Valerij Gerasimov, som blev ansvarig för invasionen i januari, har misslyckats med sitt uppdrag att utvidga den ryska kontrollen i Donbas, och att han nu "tänjer på gränserna" för hur många misslyckanden Kreml tolererar.

I början av mars spreds videor i sociala medier på ryska soldater som protesterade mot de usla förhållandena vid fronten. Hör klagomålen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Norges statsmister: Bör ha vision om framtida samarbete med Ryssland

Norges statsminister Jonas Gahr Støre säger i Ekots lördagsintervju att de nordiska länderna bör ha en vision om ett framtida samarbete med Ryssland, bortom Putinregimen.

- När tillfälle ges måste vi komma ihåg att Ryssland inte är Putin. Putin ska inte tillåtas att stanna i Ryssland för alltid, säger han och fortsätter:

- Vi måste hitta sätt att förhålla oss till ett ryskt grannland, och då kan vi börja fundera kring möjligheterna för samarbete mellan människor och affärssamarbeten.

Rysk fånge stred i Ukraina och benådades – misstänks för nytt mord

Wagnergruppens ledare har meddelat att 5 000 brottsdömda ryssar har benådats efter att ha stridit i Ukraina. Sedan hemkomsten ska flera av dem ha begått grova brott – men på grund av en lagändring är det osannolikt att någon kommer att dömas. Det säger Olga Romanova, chef för människorättsorganisationen Ryssland bakom galler.

Markerad händelse

Säkerhetsrådet splittrat om Rysslands kärnvapenhot

FN:s säkerhetsråd i New York var splittrat under ett möte på fredagen om det ryska hotet att förflytta kärnvapen till Belarus, med Ukraina som möjligt mål för attacker.

Västländer i rådet var hårda i sina fördömanden.

– Detta är ytterligare ett slag mot strukturen av upprustningskontroll, mot strategisk stabilitet i Europa och mot internationell fred och säkerhet, sa den franske FN-ambassadören Nicolas de Rivière.

Ryssland stod fast vid den ryske presidenten Vladimir Putins utsaga den 25 mars att en förflyttning av kärnvapenutrustning till Belarus inte skiljer sig från Natoländers utplacering av strategiska kärnvapen.

Kina, också permanent medlem, och Brasilien fördömde kärnvapenspridning i mer allmänna ordalag.

Senaste om: Kriget i Ukraina